Bucurestenii, prea putin receptivi la proiectele initiate de cetateni prin intermediul primariilor

Bucurestenii

Astazi este ultima zi in care se pot vota proiectele propuse de bucuresteni pentru finantare in cadrul campaniei Propune pentru Bucuresti. Noi am tot scris pe acest subiect, dar se pare ca bucurestenii nu prea au cultura acestui tip de intiative si ca, prin comparatie cu Clujul, de exemplu, exista mai mult tendinta de a critica orice idee decat impulsul de a vota proiectele propuse, pana la urma, tot de cetateni. Cu alte cuvinte, daca deciziile primariei Capitalei sunt contestate permanent, indiferent daca sunt bune sau proaste, alte initiative sau idei de proiecte ale oamenilor se lovesc de un zid de nepasare si, in cel mai bun caz, de celebra deja replica “asta ne lipsea noua”. Iar mentalitatea asta nu aduce nimic bun.

Unul dintre participantii la concursul de proiecte lansat de municipalitate ne-a trimis chiar si o analiza comparativa din care se poate vedea clar gradul de interes fata de astfel de proiecte al bucurestenilor vs. interesul manifestat de clujeni. De ce e luat in calcul Clujul? Pentru ca, asa cum spuneam intr-un articol mai vechi, la Cluj a aparut initial ideea de buget participativ, mai exact posibilitatea ca cetatenii sa aleaga pentru finantare de la bugetul local tocmai proiecte care sunt propuse de oameni, nu de functionarii primariei. Ce rezulta din analiza de care va spuneam? Exact ce ati citit in titlu: Bucurestenii sunt mai mult vocali si critici (mai ales pe retelele de socializare) decat receptivi la proiectele propuse chiar de ei prin intermediul primariilor.

Fara alte comentarii, iata ce ne scrie Ioana Nacev, autoarea unuia dintre proiectele inscrise in campania lansata de primaria Capitalei:

Cetatenii clujeni raspund mai bine, prin implicare, actiunilor comunitare initiate de Primarie, atat prin initierea proiectelor, cat si prin participare la vot, poate si datorita organizarii mai bune a autoritatilor clujene: pagina Facebook, punct de colectare voturi, promovand si prin acest mod campania.

17 Noiembrie este ultima zi in care Bucurestenii isi pot da votul pe situl PMB si vor ramane 20 de implementat.

Pentru Cluj, campania se incheie pe data de 19 Noiembrie si vor ramane tot 20 proiecte de implementat.

Initiativele clujenilor sunt mai sumare, mai multe, mizand pe idee si aspect, pe cand cele ale bucurestenilor mizeaza pe descriere si scop (partea scrisa, motivationala) în prezentarea proiectului.

BUCURESTI versus CLUJ-NAPOCA

Locul 1 in Bucuresti: Cele mai multe voturi in Bucuresti au fost obtinute de un proiect privind cresterea sigurantei rutiere din domeniul “Mobilitate, accesibilitate, siguranta circulatiei” – Proiectul “Impreuna, in siguranta, pe aceleasi strazi” urmareste cresterea sigurantei rutiere in 255 de intersectii si 320 km de strazi – 1233 voturi).

Locul 1 in Cluj: Cele mai multe voturi la Cluj au fost obtinute in Infrastructura educationala si culturala: Pentru scoli (2 proiecte avand 1857 voturi si respectiv 1833 voturi) si spatii destinate tinerilor(1574 voturi) – in general, pentru punerea in functiune a unor spatii nefolosite, extinderea si amenajarea acestora. Pe cand, la Bucuresti, s-a votat un proiect de infiintare totemuri – o retea de signalistica in zona Cismigiu – Centrul Vechi – pentru Cartierul Creativ (416 voturi). De asemenea, la Bucuresti, pentru domeniul Infrastructura sociala, proiectele propuse: Inclusive Hub si Smurd Social  nu au atras prea multe  voturi din partea cetatenilor (doar 132, respectiv 117 voturi).

Locul 2:  Domeniul: Sanatate, in Bucuresti – din cele patru proiecte propuse, cele mai multe voturi au fost obtinute de proiectul “Newborn”(651 voturi). Scopul acestui proiect este accesul la tratamente de inalta specialitate in vederea cresterii natalitatii si prezervarea fertilitatii.

Locul 3 in Cluj (574) – Locul 3 in Bucuresti (467 voturi): Categoria: Alei, trotuare si zone pietonale – cele mai multe voturi au fost obtinute de proiecte privind cresterea sigurantei rutiere (Cluj – 574 voturi), versus Pietonale de weekend in Cartier Creativ (468 voturi), apoi proiecte privind infiintarea si extinderea pistelor pentru biciclisti (in Bucuresti si pentru piste de alergare – 463 voturi).

Locul 4: Singurul proiect in Domeniul Smart City – Oras Digital, din Bucuresti – propune “Aplicatie de avertizare parcare neregulamentara” (257 voturi). La Cluj, acest domeniu nu prezinta interes din partea cetatenilor, din cele patru proiecte propuse, primul acumuland doar 87 voturi.

Probabil, cetatenii nu au votat gandindu-se ca investitia poate fi costisitoare, implicand atat tehnologie, cat si mentenanta.

Locul 5: La Bucuresti, pentru Categoria “Spatii verzi si locuri de joaca”, un singur proiect a fost declarat eligibil, si anume: “Loc de joaca pentru copii, zona de relaxare/destindere pentru adulti, varstnici – un spatiu verde nou, extins pe verticala”, pentru Parcul Circului si Parcul Tineretului. Acesta a obtinut pana acum din partea cetatenilor 200 voturi, spre deosebire de Cluj, unde 1000 cetateni au votat pentru spatii verzi si locuri de joaca, adica de cinci ori mai multi cetateni, chiar daca proiectele eligibile sunt mai multe-patru, primul proiect din Cluj, din  aceasta categorie acumuland 530 voturi).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

twenty − five =