Bucurestiul se pregateste pentru un cutremur major. Efectele pot fi catastrofale!

cutremur major

Bucurestiul se pregateste sa infrunte una dintre cele mai mari catastrofe din ultimii ani. Din pacate, nu este doar o ipoteza. Am tot scris despre posibilitatea ca in Romania sa se produca un cutremur major in urmatoarea perioada. Avand in vedere ca locuim intr-o tara cu activitate seismica si ca odata la cateva zeci de ani se produce un cutremur mare, ne putem astepta in orice moment sa fim loviti de dezastru. Asadar, sa ne intrebam daca va urma un cutremur nu are sens, mai util este sa ne pregatim sa-i facem fata, atunci cand ne va lovi.

In acest sens, autoritatile din Bucuresti au inceput o serie de pregatiri. Primarul Capitalei ne anunta ca vrea sa faca o vizita in vechiul sediu al Primariei si sa faca pregatiri pentru un cutremur major. De asemenea, va face parte dintr-un proiect pilot de consolidare si Spitalul Coltea pentru ca, in cazul unui cutremur, echipamentele medicale sa fie bine fixate si sa poata fi folosite. Una dintre primele masuri, pe care Gabriela Firea a decis sa le ia, a fost organizarea unui seminar cu tema “Izolarea seismica” ce urmeaza sa se desfasoare in perioada 10 – 13 octombrie, pe 13 fiind si ziua internationala de reducere a riscurilor dezastrelor naturale. La acest seminar vor fi prezenti specialisti din Ministerul Transportului si Dezvoltarii din Japonia, profesori universitari si experti in domeniul masurilor antiseismice din Japonia. Reprezentantii Romaniei vor invata de la specialistii Japoniei cum sa foloseasca cele mai noi tehnologii anticutremur si ce inseamna solidaritatea in fata dezastrului, informeaza news.ro.

CITESTE SI: HARTA INTERACTIVA 48 de cladiri din sectorul 4 sunt incadrate in primele trei clase de risc seismic

Si Ministerul Apararii Nationale organizeaza in perioada 10 – 13 octombrie, in incinta Universitatii Nationale de Aparare “Carol I”, exercitiul de simulare “SEESIM 16” ce va fi asistat de computer. Acesta are ca scop sa optimizeze coordonarea, cooperarea si interoperabilitatea in cazul producerii unui seism. Aceasta este cea de a opta editie a SEESIM gazduita de Romania. Vor fi prezente si Croatia in calitate de co-director, Republica Moldova in calitate de observator, Georgia si Ucraina. La acest exercitiu de simulare vor participa reprezentanti din sistemele de aparare si securitate ale tarii.

Se vor testa capacitatile de raspuns in cazul unui dezastru, coordonarea, acordarea asistentei umanitare, protectia cibernetica, evenimente legate de terorism, toate acestea contribuind la imbunatatirea experientelor din anii precedenti, dupa cum informeaza evz.ro.

In Bucuresti sunt incadrate, in acest moment, 183 de cladiri in clasa I de risc seismic. Dintre acestea, doar 75 au fost consolidate, iar pentru 63 s-au depus dosarele, dar numai pentru 11 dintre ele au fost semnate contracte de consolidare, dupa cum a declarat Gabriela Firea in cadrul unui seminar.

CITESTE SI: Cat de eficiente sunt cu adevarat aplicatiile care te anunta cand va fi cutremur?

Pana la interventia autoritatilor, nu uitati ca, in cazul producerii unui cutremur, cel mai important este sa va pastrati calmul, sa nu alergati pe scari si sa aveti pregatit un kit pentru astfel de situatii care sa includa apa, mancare, medicamente, pansamente, lanterna. Va reamintim ca zonele considerate cele mai sigure din Bucuresti sunt Metalurgiei, IMGB, Oltenitei, Berceni.

In legatura cu alertarea populatiei inainte de producerea unui cutremur, subiect ultra-discutat in ultima perioada, Raed Arafat a declarat ca inca sunt discutii legate de acest aspect deoarece exista riscul sa se induca panica, oamenii sa fuga si, in acest fel, sa fie surprinsi in casa scarilor, cel mai nesigur loc.

1 Comment

  1. andra

    October 10, 2016 at 3:38 pm

    Sa ne fereasca Dumnezeu de un cutremur major caci efectele vor fi catastrofale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

seven + 8 =