Ce trebuie sa stiti despre impozitul pe cladiri pentru persoane fizice in 2016

De la 1 ianuarie 2016, impozitarea datorata statului pe cladirile rezidentiale (si nu numai) a fost modificata, iar in cele ce urmeaza vom incerca sa va dam cateva informatii utile care sa va scuteasca de drumuri in plus la ghisee si de alte neplaceri. Pe scurt, ce trebuie sa stiti despre noul Cod Fiscal si cum se calculeaza impozitul strict pentru persoanele fizice, cititi in continuare.

In primul rand trebuie sa stiti ca pentru cladirile rezidentiale (inclusiv pentru cladirile-anexa) impozitul se calculeaza prin aplicarea unei cote de 0,1% asupra valorii impozabile a cladirii. Daca insa detineti si cladiri nerezidentiale in calitate de persoana fizica, atunci se aplica o cota de 0,2%. Daca sunteti o persoana fizica ce detine o cladire mixta, respectiv cu destinatie atat rezidentiala cat si nerezidentiala, atunci impozitul va fi calculat prin insumarea impozitelor (suprafata rezidentiala si suprafata nerezidentiala).

De asemenea, trebuie sa stiti ca sunt eligibile pentru scutiri sau reduceri de impozite si taxe doar persoanele fizice care detin documente justificative emise pana la data de 31 decembrie 2015. Aceste documente trebuie depuse la autoritatea publica locala pana cel mult la 31 martie 2016.

Nu in ultimul rand, daca aveti amenzi contraventionale neachitate NU veti putea plati impozitele, asa ca ar fi bine sa va asigurati intai ca nu figurati in evidentele administratiei cu astfel de datorii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

one × 5 =