Citeste articolul asta inainte sa mergi la vot!

parlamentare

A mai ramas putin timp pana la alegerile locale. Pentru a va clarifica si a intelege mai bine procesul de vot, am adunat in acest articol toate informatiile utile legate de alegeri. Pentru evitarea fraudelor electorale, anul acesta vor fi prezenti in sectiile de votare operatori calculator care vor introduce intr-un program special creat CNP-ul fiecarui votant. In situatia aparitiei unei disfunctionalitati a sistemului informatic de monitorizare, procesul de vot va continua, iar operatorul calculator sau persoana desemnata de presedintele sectiei de votare va nota pe hartie ori suport electronic CNP-urile persoanelor care s-au prezentat la urne si ora.

Reguli pentru vot:

Varsta minima este de 18 ani, impliniti pana in ziua alegerilor, inclusiv.

Acte necesare:

  • Buletin, Carte de identitate, Carte electronica de identitate, Carte provizorie de identitate;
  • Pasaport diplomatic, Pasaport diplomatic electronic, Pasaport diplomatic de serviciu, Pasaport de serviciu electronic;
  • Carnetul de serviciu militar, in cazul elevilor scolilor militare;
  • Orice document valabil care atesta identitatea in cazul cetatenilor Uniunii Europene.

Unde puteti vota?

Ca sa aflati sectia la care sunteti arondati puteti accesa: http://registrulelectoral.ro/. Introduceti CNP-ul, numele de familie si tastati cuvintele de verificare in casuta indicata, cu spatiu intre ele. Se va deschide o fereastra cu scoala generala de care apartineti, adresa scolii, harta si numarul sectiei de votare al acesteia.

Cine nu poate vota?

  • debilii, alienatii mintal si persoanele aflate sub interdictie;
  • persoanele al caror drept de a alege a fost interzis printr-o hotarare judecatoreasca definitiva.

Cine poate vota prin intermediul urnei speciale?

  • persoanele care nu se pot deplasa la sectia de votare din cauza unei boli sau invaliditati;
  • persoanele retinute in baza unui mandat de arestare preventiva, cele aflate in arest la domiciliu sau care executa o pedepsa ce le priveaza libertatea.

Cum si cand se desfasoara procesul de votare?

Procesul de votare se va desfasura duminica, 5 iunie 2016, intre orele 7 si 21. La ora 21 sectiile se inchid. Doar alegatorii aflati in incinta sectiei isi mai pot exercita dreptul de vot.

Dupa ce alegatorul prezinta cartea de identitate sau documentul de identificare valabil i se inmaneaza stampila de vot si buletinul. Cu acestea merge in una dintre cabinele inchise pentru a-si exercita dreptul. Stampila va fi pusa pe unul dintre patrulaterele pe care este scris numele candidatului cu care doreste sa voteze.

Pentru ca votul sa fie considerat valid, stampila nu trebuie sa depaseasca chenarul patrulaterului. Depasirea marginilor, mai multe stampile aplicate pe buletinul de vot sau indoirea necorespunzatoare atrag anularea votului. Buletinul se indoaie in asa fel incat sa se asigure secretul votului, cu partea alba spre exterior. Daca este indoit gresit, dar se asigura secretul votului, va fi luat in considerare.

Este interzis in spatiul de votare:

  • sa aveti aparate foto, camere video sau telefoane mobile cu care sa fotografiati votul;
  • sa intrati insotiti, cu exceptia persoanelor nevazatoare care au dreptul la un insotitor, excluzand membrii comisiei de votare;
  • fumatul, consumarea si comercializarea bauturilor alcoolice pe o raza de 500 m.

Daca doriti sa aflati si alte informatii utile legate de procesul de votare intrati AICI.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

thirteen + 3 =