Sectorul 4 vrea sa fie la fel de “destept” ca Helsinki si Singapore

Sectorul 4

Primaria Sectorului 4 si Telekom Romania au semnat un parteneriat de implementare a unor tehnologii inteligente si inovatoare in parcul ‘Oraselul Copiilor’. Compania de telecomunicatii a dezvoltat impreuna cu partenerul tehnologic Cisco un proiect-pilot de integrare, pana la sfarsitul lunii mai, a unor solutii smart de eficientizare a relatiei oameni-oras.

‘Asta înseamnă că locuitorii sectorului au șansa de a se bucura de beneficiile unui prim stadiu de dezvoltare a unui oraș inteligent’, a declarat Primarul Sectorului 4, Daniel Baluta.

Ce este insa un oras inteligent si ce stie sa faca? In cateva cuvinte, un oras inteligent este locuibil, ecologic, protejat, optimizat. Revista de tehnologie si inovatie FastCoExist a facut in 2014 o lista a oraselor destepte din toata lumea, iar printre acestea se numara Barcelona, Copenhaga, Helsinki, Singapore, Vancouver, Viena, Los Angeles.

Exemplele de evenimente care nu s-ar intampla intr-un Bucuresti inteligent sunt prea numeroase ca sa le epuizam aici, si oricum fac parte din realitatea zilnica. Haideti sa vedem insa cum ar arata un Bucuresti inteligent, in acel viitor care se pregateste acum in sectorul 4:

  • Semafoarele sunt sincronizate.
  • Incidentele din trafic si blocajele rutiere sunt monitorizate.
  • Soferii afla cu ajutorul unor panouri electrice care sunt cele mai apropiate locuri libere de parcare.
  • Cladirile au sisteme de automatizare care controleaza caldura, ventilatia sau lumina, pentru a pastra un echilibru intre confortul locatarilor si economisirea resurselor.
  • Locuitorii platesc electronic utilitatile, taxele si impozitele.

Daca Bucurestiul vrea sa fie smart, asta presupune mai mult decat dotarea fiecarui locuitor cu un smart phone. Un Bucuresti inteligent trebuie sa functioneze eficient si sa rezolve cu ajutorul tehnologiei orice nevoie a locuitorilor sai. Un Bucuresti inteligent trebuie sa fie un organism sanatos, controlat de un creier, un centru de comanda care vede, inregistreaza si solutioneaza probleme. In definitiv, prostia se plateste, iar capitala va ajunge, daca nu a ajuns deja, la fundul sacului. Orasul inteligent nu este o optiune in secolul XXI, ci o necesitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

1 × five =