Sectorul 4 va construi Romania Parc 2018 – un spatiu imens cu forma Romaniei pentru Centenar – cat costa proiectul

Evenimentele dedicate implinirii a 100 de ani de la Marea Unire din 1918 si care au fost anuntate deja de mare parte dintre autoritatile din toata tara au primit reactii diverse, de la cele de apreciere, la cele care pur si simplu condamna cheltuirea “excesiva” a banului public pentru un astfel de eveniment. Este clar ca dispute vor mai exista pe acest subiect inca un an de zile de acum inainte (cel putin). Si in sectorul 4 va exista un proiect pentru Centenar, iar costurile sale se ridica la 18 milioane de lei cu tot cu TVA, cu finantare de la Consiliul Local dar si din fonduri europene, dupa cum promite primarul Daniel Baluta. Despre ce este vorba, insa, si pe ce doreste primaria sa cheltuiasca aceasta suma? Proiectul a fost prezentat chiar ieri, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta de catre primarul de sector, si se numeste Romania Parc 2018. Dupa cum veti vedea in continuare, nu este un simplu proiect, ci un concept unicat in Romania , asa cum il descriu si cei de la primarie.

Va prezentam in continuare integral comunicatul de presa al primariei Sector 4, in care este descris in detaliu proiectul Romania Parc 2018:

Unicat în România, proiectul va fi amenajat pe o suprafată de 26.000 mp în parcul Lumea Copiilor din Sectorul 4 al Capitalei, sub forma actualei hărți a României și își propune să devină un reper atât pentru bucureșteni cât și pentru  turiști, oferind o valoroasă experiență interactivă vizitatorilor de toate vârstele.

Într-o reproducere cât mai fidelă a spațiului carpato-danubiano-pontic, în partea de sud a parcului va fi reprezentată Dunărea, în sud-est și est, Marea Neagră și Delta, iar în „inima” țării, Carpații. Formele  de relief precum  și principalele repere naturale – Sfinxul, Babele, lacuri și peșteri renumite – vor putea fi admirate îndeaproape de cei care vor dori să descopere frumusețea României.

Totodată,  parcul va fi o adevărată  grădină  botanică,  ce va reprezenta  vegetația autohtonă, tipică zonelor climatice  din țara noastră, concepută  să ofere un decor excepțional de-a lungul întregului an.

Aproximativ  100 de machete  (realizate la scară 1:25 sau 1:30) prezintă  o selecție relevantă de monumente  și simboluri ale României, ca de exemplu: vechea capitală a  Daciei –  Sarmizegetusa   Regia,  chipul lui Decebal săpat în  stâncă, Catedrala Reîntregirii Neamului  de la Alba Iulia, mănăstirile  din Bucovina (Putna și Voroneț), mănăstirea Agapia, Ipoteștiul lui Eminescu, o poartă maramureșeană, cimitirul de la Săpânța, castelele Peleș și Bran, Biserica Neagră, Mausoleul  de la Mărășești, operele lui Brâncuși, Arcul de Triumf, Ateneul  Român  etc. Incursiunea   în  istoria țării   noastre va  fi  completată cu  informații   oferite prin intermediul unui sistem de audio ghiduri, panouri fixe și digitale. Vizitatorii organizați în grupuri vor putea opta pentru a fi însoțiți de ghizi specializați pe durata vizitei.

O atenție  deosebită  a fost  acordată  accesibilității  tuturor  categoriilor  de public, parcul  fiind dotat cu sisteme de acces și informare corespunzătoare persoanelor cu dizabilități, ca de exemplu rampe de acces și alei adecvate scaunelor rulante, respectiv panouri cu texte scrise în limbaj Braille, pentru nevăzători.

România  Parc 2018 oferă o varietate de atracții și pentru copii: vapoare, trenulețe, mașinuțe, care vor fi puse în mișcare cu ajutorul unor panouri de control, respectiv jocuri  interactive  de puzzle,  prezentarea  meșteșugurilor   tradiționale  din fiecare zonă în parte, cu posibilitatea de a le experimenta în cadrul unor ateliere specifice (cioplitul pietrei, sculptura lemnului etc.). De asemenea, nu vor lipsi concursurile  de cunoștințe generale despre țara noastră și spectacolele în aer liber, pentru care se va construi o scenă pentru un public de cca. 300 de persoane.”

Romania Parc 2018 va fi inaugurat pe 1 decembrie  2018, la implinirea a 100 de ani de la Marea Unire.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

20 − two =