Primăria Sectorului 4 vrea să creeze 2.000 de noi locuri în creșe și grădinițe

creșe și grădinițe

Sectorul 4 al Municipiului București continuă procesul de identificare, reconfigurare și construire de noi spații educaționale în care să fie primiți copiii cu vârste cuprinse între 0 si 6 ani, pentru care nu există locuri în creșele și grădinițele de stat din zona de Sud a Bucureștiului și pentru care părinții au depus cereri de înscriere, potrivit unui comunicat de presă al administrației locale.

În acest moment, la nivelul Sectorului 4, există aproximativ 2.500 de astfel de solicitări care nu au putut fi soluționate din cauza lipsei de locuri.

Având în vedere responsabilitățile legale care îi revin, autoritatea locală este datoare să efectueze demersuri urgente pentru a gestiona criza acută a locurilor disponibile în creșele și grădinițele de stat.

Pentru ca aceste familii să fie sprijinite, Sectorul 4 al Municipiului București a făcut deja primii pași, ce presupun reconfigurarea unor clădiri deja existente, aflate, fie în proprietatea, fie în administrarea autorității locale și transformarea acestora în creșe și grădinițe noi, atât de necesare pentru ca cei mici să fie îngrijiți și educați în cele mai bune condiții, cât timp părinții lor sunt la serviciu. Implementarea acestei prime etape va crea 2.000 de noi locuri în creșe și grădinițe, la nivelul Sectorului 4, rezolvând, astfel, o parte considerabilă a solicitărilor primite de la părinți.

Primele astfel de lucrări s-au încheiat deja în zona Nițu Vasile, acolo unde fostul sediul al Direcției de Taxe și Impozite Locale Sector 4 a fost reconfigurat și modernizat, iar din luna septembrie a anului 2023, primește aproximativ 120 de copii în regim de creșă. Lucrări similare sunt, în acest moment, în derulare și în cazul fostului sediu al Direcției Generale de Poliție Locală Sector 4 din Aleea Ciceu, precum și în cazul clădirii din strada Enache Ion, în care până anul trecut a funcționat Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 4.

Acestor noi spații educaționale li se vor adăuga, în anul 2024, alte cel puțin patru asemenea unități, pentru care Sectorul 4 al Municipiului București a demarat procedurile administrative premergătoare începerii lucrărilor specifice.

Astfel, în cursul anului curent, va debuta construcția de la zero a unei grădinițe și a unei creșe, pe bulevardul Metalurgiei 214-220, în zona noului parc „Tudor Arghezi”, unitate de învățământ pentru care consilierii locali au aprobat deja indicatorii tehnico-economici.

În paralel, vor fi modernizate si reconfigurate alte trei spații aflate în administrarea Sectorului 4 și în cazul cărora funcțiunea actuală, aceea de spații comerciale, nu se mai justifică, dată fiind, atât necesitatea urgentă a creării de noi locuri în creșe și grădinițe, cât și situarea acestora în proximitatea altor centre comerciale cu funcțiuni similare. Acestea sunt: clădirea pieței Apărătorii Patriei, o clădire aferentă pieței Progresul, precum și clădirea pieței Berceni.

Pentru toate aceste spații, urmează a fi solicitat acordul Consiliului General al Municipiului București în vederea schimbării destinației acestora din cea de spații comerciale în unități de învățământ antepreșcolar și preșcolar.

În perioada următoare, autoritățile locale din Sectorul 4 vor continua procesul de identificare a soluțiilor necesare pentru ca, prin fonduri locale, naționale sau europene, să fie acoperit integral necesarul de locuri pentru copii în creșe și grădinițe, se mai arată în comunciatul de presă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

three × three =