41 de ani de la cutremurul din martie 1977

cutremurul

Astazi se implinesc 41 de ani de la cutremurul din 1977, in care au murit peste o 1.500 de oameni, iar alti peste 11.000 au fost raniti. Din pacate, producerea unui seism similar celui din ’77 astazi ar putea insemna o tragedie de proportii uriase, mai ales in Capitala Romaniei, unde extrem de multe cladiri sunt expuse riscului seismic.

Cutremurul din 4 martie 1977 s-a produs in zona Vrancea, la o adancime de 93 de km, la ora 21.22 si a avut o magnitudine de 7,2 grade pe Richter. Specialistii si autoritatile afirma ca repetarea unui cutremur similar celui din ’77 ar putea avea astazi consecinte si mai grave, iar cea mai expusa din acest punct de vedere este chiar Capitala Romaniei, unde foarte multe cladiri expertizate au fost incluse in prima clasa de risc seismic.

Previziunile specialistilor sunt de-a dreptul sinistre: potrivit analizelor PAAR (Planul de Analiza si Acoperirea Riscurilor), doar in Bucuresti ar putea muri 6.500 de oameni.

CITESTE SI: Cat de eficiente sunt cu adevarat aplicatiile care te anunta cand va fi cutremur?

Potrivit unor statistici publicate anul trecut, in Bucuresti exista 673 de imobile cu risc sismic (dintre care 173 de cladiri sunt incadrate in clasa intai de risc seismic – pericol public!), insa neoficial multe alte cladiri pot suferi avarii grave in cazul producerii unui seism major. De ce nu au fost aceste cladiri reconsolidate? In parte, vina este a autoritatilor, care nu au reusit sa elaboreze o legislatie care sa impuna clar obligativitatea consolidarii cladirilor incadrate in primele doua clase de risc seismic si nici sa identifice surse de finantare urgenta pentru aceste lucrari. De cealalta parte, multi dintre proprietarii cladirilor respective au refuzat si inca refuza consolidarea.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

1 × five =