Ce este cu toaletarile de copaci din aceasta perioada din sectorul 4

toaletarile

In ultimele cateva zile am primit de la cititorii nostri mai multe mesaje care se refera la un subiect mai vechi si despre care am tot scris in ultimii doi ani: toaletarile copacilor din sectorul 4. Asa am incercat sa aflam ce se intampla… Nu este prima data cand scriem despre toaletarile de copaci din Sectorul 4. Pana sa aflam cum stau lucrurile, eram si noi indignati de faptul ca vedem copaci care sunt “cheliti” intr-un mod care parea extrem de barbar. Lucrurile nu sunt insa chiar asa cum par, pentru ca orice toaletare facuta de ADP-ul de sector nu poate avea loc decat daca are aviz de la Comisia de Mediu din cadrul Primariei Capitalei. Pe romaneste, niciunul dintre muncitorii care pun in aplicare avizele respective nu are voie, sub nicio forma, sa taie nici macar un centimetru in plus din vegetaria respectiva. Cel putin asta spun cei din administratie.

Din ce am reusit noi sa aflam, toaletarile efectuate de adp-urile de sector sunt verificate de echipe ale administratiilor locale, dar si de cele ale primariei Capitalei, iar lucrarile in sine sunt pupravegheate in timp real de sefii de lucrari. In plus, nerespectarea procedurilor privind toaletarile este pasibila de sanctiuni drastice, iar acestea, din ce am inteles noi, pot merge pana la deschiderea de dosare penale. Cu alte cuvinte, nu prea stim cine ar fi atat de inconstient incat sa se joace cu asa ceva si sa riste aiurea. Totusi, asa cum semnaleaza si unul dintre cititorii nostri, Cristi Musashi, intr-un mesaj pe care ni l-a trimis, aceste taieri de copaci, chiar daca sunt avizate de Primaria Capitalei, nu vor duce la alt efect decat la lipsa umbrei, peste doar cateva luni cand va veni vara, si la un peisaj total inestetic (dupa cum puteti vedea si in imaginea de mai sus, primita tot de la cititorul nostru).

Pe de alta parte, multi alti cititori ai site-ului nostru se situeaza de cealalta parte a problemei si ne cer sa aflam de ce NU se fac toaletari in anumite zone, unde exista copaci care se pot prabusi daca vantul bate mai tare. Raspunsul la aceasta intrebare exista de mai mult timp si vine chiar de la primarul Sectorul 4, Daniel Baluta, care a explicat pe larg, intr-un interviu, anul trecut, ca legea nu permite toaletari decat in anumite perioade ale anului, iar din acest motiv, in ultimii ani s-au strans multe avize care asteapta sa fie rezolvate.

Iata ce spunea primarul Daniel Baluta, in august, anul trecut:

„In sectorul 4 exista (…) 110.000 de avize de toaletare si defrisare. Daca cineva crede ca in doua, trei luni de zile, cat este perioada din an care conform legislatiei poate fi utilizata pentru a toaleta sau a defrisa copaci, se insala amarnic. Este realmente imposibil, si probabil ca este prima data cand cineva spune lucrul acesta, sa toaletam 110.000 de arbori in trei luni de zile.”  Edilul mai explica atunci ca, potrivit legilor in vigoare, toaletarea nu este permisa in perioada in care copacul se afla in vegetatie, nici daca acesta risca sa cada pe o casa.

Cu alte cuvinte, timpul limitat in care legea permite interventia pentru toaletare a generat si restantele in aceasta activitate. De altfel, dupa cum spunea primarul Sectorului 4 in interviul amintit, pentru a taia crengile unor copaci care stateau sa se prabuseasca pe trotuare, punand in pericol viata trecatorilor, primaria de sector a fost nevoita sa ceara o serie de derogari de la Primaria Capitalei, pentru ca toaletarea nu putea fi facuta in sezonul respectiv.

CITESTE SI: Legislatie tembela: Toaletarile de copaci nu se pot face decat cateva luni pe an, in anumite perioade

Dar, haideti sa nu luam de-a gata ce spun cei de la primarie, asa ca daca exista specialisti care citesc acest material si pot sa ne dea spre publicare mai multe detalii sau sa contrazica pur si simplu ceea ce afirma cei din administratie, le vom publica, asa cum am facut de fiecare data.

1 Comment

  1. Taiatul dupa ureche al copacilor

    January 28, 2018 at 2:24 pm

    La noi la bloc, au facut toaletari de doua ori, odata in octombrie si a doua oara acum in ianuarie. Pima data lucratorii ADP au trecut singuri pe la toti copacii, a doua oara au venit cu presedintele, ca era vorba de o cerere facuta de asociatie la inceputul lui octombrie 2017(chiar putin inainte de prima toaletare!). In raspunsul Primariei sector 4 din decembrie 2017 se facea referire la un aviz general nr. 9194/19.09.2017 (din septembrie!) fara sa se specifice de cine este dat acest aviz si fara sa fie anexat nici un aviz de la mediu, in care sa se specifice clar ce copac tebuie toaletat si cat, asa cum erau eliberate inainte avizele. In plus aceste avize de la Directia de Mediu a PMB se dadeau pe baza cererilor de la asociatii din timp pentru aducere la cunostinta a proprietarilor prin afisare de catre presedinte la scara blocului si termenul de valabilitatea al avizelor era de 2 ani.

    Banuiala mea e ca in baza acestui aviz general se fac toate toaletarile/defrisarile din sector, chiar de mai multe ori pe acelasi loc. In cazul in care presedintele de asociatie se tezeste intre timp ca mai vrea o toaletare, ca sa mai scape de gura vreunui proprietar care se plange ca nu are lumina pentru muscate sau cad prea multe frunze toamna sau ca i se pare sau ca s-a uscat o creanga, ca sa se faca loc de pacari, avizul GENERAL acopra tot. In plus doi smochini au fost taiati la mica intelegere chiar de la radacina, pentu ca deranjau pe un vecin, care vrea vizibilitate totala.

    Problema e ca daca aceste avize nu se dau de catre specialistii de la mediu, care stiu ce si cat trebuie taiat dintr-un copac, o sa ramanem fara copaci. La noi de exemplu au taiat toate crengile de pe o parte dintr-un brad, chiar pana sus (s-a suit cu chingi) iar acesta nu mai este echilibrat, centrul de greutate fiind acum intr-o parte si va fi in pericol sa cada, pentru ca la brad alte crengi noi nu mai cresc.

    Toata saptamana trecuta s-au auzit drujbele in cartier, zi de zi, chiar si pe 24 ianuarie, zi libera. Primariile mai au un motiv intemeiat sa dea zor cu taiatul copacilor, in afara de asa zisul pericol pe care il prezinta, chiar daca acesti copaci se afla in mijlocul unui spatiu verde ingradit unde nu se circula si nu afecteaza nici o fatada de bloc sau fire sau altceva… Primarul are nevoie disperata de material lemnos pentru castigarea votantilor dependenti de ajutoare de incalzire prin lemne.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

four × one =