Povestile strazilor din Berceni (III) – Putul cu Tei

Putul cu Tei

Pe strada Putul cu Tei si-a avut sediul, in locuinta unui negustor de cherestea, Banca Populara “Principatele Unite”. Aceasta era un fel de institutie dedicata celor cu posibilitati financiare modeste, care doreau sa-si intemeieze o gospodarie pe locul fostelor vii de pe partea dreapta a Soselei Oltenitei, proprietatea mosierilor Anton Colorian si Barbu Paltineanu. Viitorii locuitori beneficiau, prin intermediul bancii, de imprumuturi avantajoase pe termen lung, pentru a nu fi nevoiti sa apeleze la speculanti. Un amanunt oarecum rizibil, daca nu ar fi totusi trist, este ca dupa ce proprietarii pamanturilor au pavat pe cheltuiala proprie cateva strazi, printre care si Putul cu Tei, cei care aveau case in constructie au preferat sa desfunde strazile si sa foloseasca pentru cladit caramizile gasite acolo. In ce priveste denumirea strazii, imaginatia nu trebuie sa mearga prea departe pentru a o explica: candva, acolo se afla un tei, iar sub tei, un put.

Strada Maior Opris Ilie isi trage numele de la administratorul parcelarilor de pe terenurile fostelor vii dintre Soseaua Oltenitei si Soseaua Giurgiului. Ilie Opris a fost un ardelean sustinator al Memorandumului Transilvaniei din 1892 (prin care se solicitau pentru populatia romana drepturi etnice egale cu ale populatiei maghiare), un om extrem de apreciat atat de proprietarii Colorian si Paltineanu, dar si de cumparatorii locurilor de casa. Era considerat, de altfel, “sufletul injghebarii cartierului Bellu”, asa cum scrie pe monumentul mormantului sau.

Strada Mariuca a fost denumita dupa fetita de 12 ani, Maria Ion Zaharia, care a dat dovada de un curaj incredibil in Primul Razboi Mondial, in batalia de la Marasesti. Un post de observatie al trupelor romanesti fusese stabilit intr-un nuc din livada bunicului ei, iar Mariuca s-a imprietenit cu soldatii si a deprins secretele muncii lor. Cand soldatul observator a fost ucis, curajoasa fetita i-a luat locul, ajutand armata romana sa impiedice inaintarea trupelor germane. Viata Mariucai a fost insa curmata de o explozie. Micuta eroina a fost inmormantata in Mausoleul de la Marasesti, alaturi de mii de ostasi care s-au jertfit pentru tara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

9 + twenty =