Ce a facut in doi ani de mandat primarul de la Sectorul 4

Sectorul 4

Dupa o lunga perioada in care aproape ca nu mai stiam daca la Sectorul 4 mai exista reprezentanti ai administratiei locale care sa ne lamureasca si pe noi despre una, despre alta (in general probleme despre care ne-au scris cititorii nostri), iata ca primarul Daniel Baluta a dat un interviu celor de la Hotnews, in care a spus lucruri interesante. Ba chiar importante si care ne privesc pe toti, de la cei care suntem nemultumiti de taxa de salubritate sau de proiectele din sector si pana la cei care asteapta vesti legate de toaletari, parcari sau planurile primariei legate de asfaltarea strazilor asa-numite “de pamant” din sectorul 4. Dar sa luam subiectele pe rand, asa ca asezati-va confortabil si spor la citit!

Despre reabilitarea termica a blocurilor

In acest moment in sectorul 4 se lucreaza “efectiv” la reabilitarea termica a 67 de blocuri, declara primarul sectorului 4 in interviul Hotnews.

Pana acum (adica in doi ani de mandat), au mai fost reabilitate termic (lucrari finalizate) in jur de 100 de blocuri.  Cu tot cu cele care se afla in lucru ar fi aproximativ 170 de blocuri din cele 400 promise in campania electorala. Vestea buna este, dupa cum afirma primarul, ca si sectorul 4 incepe sa primeasca finantare pentru aceste proiecte de anvelopare termica a blocurilor.

“Ca premiera, va spun ca am ajuns si la nivelul sectorului 4 sa aplicam pentru a obtine bani europeni. Pana in acest moment toate documentatiile pentru o investitie de 50 de milioane de euro au fost aprobate pentru reabilitare, iar saptamana viitoare suntem invitati sa semnam doua dintre cele zece proiecte depuse.”

Cat acopera, insa, 50 de milioane de euro pentru reabilitare? In jur de o suta de imobile.

Despre toaletarile si taierile de copaci din Sector

Primarul spune, in interviul pentru Hotnews, ca se indoieste ca toaletarile se fac aiurea sau ca se taie copaci fara justificare. “Sau, daca se taie un copac, se planteaza alti zece”, spune primarul de la sectorul 4.

“Nu orice pom se poate transplanta. Sunt si minusuri, dar le asum. Inteleg suferinta oamenilor, dar sunt necesare aceste lucrari. Oricum, din nefericire se si exagereaza foarte mult pe acest subiect”, afirma Baluta.

Taxa de gunoi

Intrebat de catre jurnalisti legat de taxa de salubritate, probabil cel mai controversat subiect din ultimul an in sectorul 4, Daniel Baluta spune ca aceasta taxa nu este doar pentru ridicarea gunoiului, ci si pentru alte servicii, de tip deszapezire, maturat stradal etc. Mai important, in cazul celor care platesc pentru sediile sociale ale firmelor (sedii sociale aflate in apartamentele oamenilor), primarul spune ca “exista si 20 de firme la aceeasi  adresa care declara ca nu fac gunoi, ceea ce este greu de crezut”. Cel mai important, insa, in cazul celor cu firme care nu mai au activitate, si care au contestat desigur taxa, pentru anul 2019 se va incerca regandirea sistemului pentru evitarea unor astfel de situatii. Cu alte cuvinte, pentru acest an, subiectul este ca si incheiat (depinde insa ce va spune instanta pentru ca multi locuitori au dat in judecata administratia sau intentioneaza acest lucru).

Lucrarile de largire Soseaua Berceni, Turnu Magurele, Luica

Toate lucrarile demarate deja de administratia locala pentru largirea arterelor principale din Sectorului 4, precum Soseaua Berceni, Turnu Magurele sau Luica, trebuie finalizate pana la sfarsitul anului, mai exact pana in data de 15 noiembrie, altfel se pierde finantarea. Potrivit declaratiilor primarului, in acest moment, lucrarile sunt la stadiul de aproximativ 20%. Motivele? Birocratia, adica procedurile, dar si unele probleme punctuale precum relocarea utilitatilor (pe Soseaua Berceni, de exemplu, a fost nevoie de relocarea a 4 km de instalatii de apa si canal, iar pe Turnu Magurele este vorba despre lucrari ce implica si conductele ELCEN. Pe Luica, de asemenea, au fost demolate cateva cladiri pentru a se permite continuarea lucrarilor.

Parcarea de la Tineretului – suspendare pana la judecare

Primarul sectorului 4 a declarat, in interviul acordat jurnalistilor de la Hotnews, ca in ceea ce priveste “parcarea de langa parcul Lumea Copiilor” (Tineretului Secerei) proiectul este perfect legal, chiar daca au fost suspendate doua Hotarari de Consiliu in instanta: “Este vorba despre suspendare pana la judecare. Asteptam comunicarea deciziilor judecatoresti si le vom aplica intocmai. Inainte de a demara proiectul trebuie sa stiti ca avem un studiu de impact facut de Universitatea Tehnica, dar si unda verde de la toate institutiile responsabile. Dupa cum stiti, in acest caz este vorba despre o lupta: parcari versus spatiu verde, iar abordarile difera. Diferenta dintre mine si opozanti este ca ei se bazeaza pe sabloane, eu ma bazez pe studii de impact”, a spus Daniel Baluta.

Cand se asfalteaza strazile de pamant din Sectorul 4

Potrivit edilului, in acest moment, in sectorul 4 exista 24 de strazi de pamant, mai pe intelesul tuturor, strazi neasfaltate, care arata ca in Evul Mediu: “Sunt 24 de strazi de pamant, neasfaltate. Ca sa facem asta (asfaltare – n.r), trebuie sa realizam infrastructura de apa si canalizare. Programul apartine Capitalei si vestea buna este ca PUZ-ul este gata pe zona de sud a sectorului 4, intra in dezbatere publica in aceasta luna, si speram ca in iunie sau iulie sa intre la aprobare. Trebuie sa intelegeti ca doar realizarea documentatiei a durat doi ani de zile”. Primarul a mai afirmat ca nu vrea sa dea termene optimiste, dar spera ca in doi, trei ani aceste 24 de strazi din Sectorul 4 sa fie asfaltate.

De ce nu s-a lucrat pe santierul parcarii de la Sudului si in ce stadiu sunt celelalte zece proiecte similare

Conform spuselor lui Daniel Baluta, pe santierul parcarii de la Piata Sudului lucrarile nu au fost oprite, doar ca s-a lucrat pentru rezolvarea unei probleme tehnice in colaborare cu cei de la Metrorex: “La parcarea de la Piata Sudului a aparut o problema tehnica Metrorex. Este vorba despre gurile de ventilatie care au fost inundate, astfel ca a trebuit sa gasim o alta solutie tehnica. Oricum, s-a lucrat, dar nu s-a vazut”. Si acesta lucrare are termen de finalizare 15 noiembrie 2018.

Ce se intampla cu ridicarea masinilor parcate neregulamentar

Intrebat in legatura cu o posibila decizie de ridicare a masinilor parcate neregulamentar pe spatiul public, similata celei luate recent in Sectorul 3 de catre Robert Negoita, Daniel Baluta a spus ca inainte de a incepe astfel de actiuni, trebuie sa ofere alternative. Iar alternativele, se pare, vor fi cele 11 parcari aflate deja in lucru in sectorul 4 (cateva sunt aproape gata).

Puteti urmari, integral, interviul celor de la Hotnews mai jos:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

10 + four =