Cum se alege numele perfect pentru o strada din Bucuresti

Vremea se raceste

V-ati intrebat vreodata care este ritualul de botez al unei strazi din capitala? Cine alege denumirile si de ce sunt preferate unele nume de personalitati, in detrimentul altora? Cum ajunge o strada sa fie numita Martisor, iar alta Pomarla? Si cel mai important aspect, ce trebuie sa facem pentru ca o strada din Bucuresti sa ne poarte numele?

Haideti sa le luam pe rand. Nasul de botez al unei strazi este Consiliul General al Municipiului Bucuresti, care hotaraste soarta propunerilor de atribuire sau schimbare a denumirii, primite de la Prefectura. Acolo, Comisia de Atribuire Denumiri a Municipiului Bucuresti, formata din istorici, muzeografi si specialisti in nomenclatura urbana, verifica daca denumirea propusa este potrivita si avizeaza favorabil sau nefavorabil dosarul.

Dar cine face aceste propuneri? Ei bine, in general Primariile de sector, Fundatiile culturale, membrii Consiliului General sau Primarul Capitalei, dar si orice persoana fizica sau juridica interesata. Daca tocmai v-a venit o idee de nume pentru strada unde locuiti, asigurati-va totusi ca aveti o motivatie riguroasa pentru schimbarea denumirii si mai ales ca sunteti pregatiti sa suportati toate cheltuielile vecinilor cu schimbatul actelor de identitate.

Ce inseamna insa ca o denumire de strada este, sau nu, adecvata? Ei bine, nu este chiar usor de stabilit acest lucru.

In primul rand, ar fi bine ca numele propus sa aiba legatura cu istoricul capitalei sau al tarii. Daca este vorba despre nume de persoane, atunci au intaietate personalitatile importante din cultura, economie, politica sau viata orasului. Iar daca va bate gandul sa deveniti foarte important pentru Bucuresti si sa va faceti frate de nume cu o strada, e bine sa stiti ca sansele, oricat de mici ar fi, incep sa existe abia dupa ce vor fi trecut trei ani de la inmormantarea voastra. Asa ca, poate ar fi mai bine sa nu depuneti vreun efort special pentru a boteza o strada. Membrii Comisiei sunt atenti si la denumirile celorlalte strazi din zona, pentru a nu “iesi din rand”. Preferabil este ca denumirile strazilor dintr-un cartier sa fie grupate dupa anumite criterii, precum sfera de activitate sau istoric. De exemplu,  strazile de pe partea dreapta a Soselei Oltenitei, vizavi de Oraselul Copiilor, poarta (sau au purtat in trecut) numele fostilor proprietari ai terenului respectiv, si ai rudelor apropiate ale acestora.

Sursa foto: "Ghidul Unirea. Municipiul Bucuresti si comunele suburbane. 1935"

Sursa foto: “Ghidul Unirea. Municipiul Bucuresti si comunele suburbane. 1935”

Deasemenea, daca unele strazi au avut parte de botez in ravna schimbarilor de dupa 1990, vor ramane cel mai probabil cu numele dobandite atunci. Nici strazile care au denumiri mai ciudate, precum Aleea Ornamentului, Strada Boldului sau Intrarea Epigramei, nu vor fi in capul listei cu modificari de nume. Motivele tin si de cheltuiala impusa locatarilor pentru schimbarea actelor, dar si de faptul ca unele dintre ele sunt cele originale, din secolul XIX, sau au intrat pur si simplu in traditia orasului.

Probabil ca bucurestenii cei mai multumiti cu numele strazilor de resedinta sunt cei care locuiesc pe strazile aparute pe terenul propice al legendelor, cum este cazul strazii Putul cu Tei sau a strazii Martisor. Povestea acesteia spune ca, pe vremuri, in zona cu pricina cresteau gherghinarii, un fel de maracini care infloreau odata cu venirea primaverii, si de care fetele isi atarnau martisoarele, sperand ca astfel ursitul le va aparea mai repede in cale.

Una peste alta, chiar daca nu e tocmai floare la ureche alegerea denumirii potrivite pentru o strada, uneori e suficient sa aiba o poveste in spate, si toata lumea e multumita.

1 Comment

  1. E RO

    January 3, 2020 at 11:00 am

    Probabil ca in comisia care aproba nume de strazi daca nu erai beat nu te primea.
    Cum poti sa condamni oamenii unei strazi sa completeze cereri la o institutie scriind de fiecare data un nume foarte lung si fara noima?

    strada DRUMUL LUNCA OZUNULUI
    strada DRUMUL LUNCA MERILOR
    strada DRUMUL LUNCA TARNAVEI
    strada DRUMUL LUNCA JARISTEI
    strada DRUMUL LUNCA SATEASCA
    DRUMUL LUNCA BISERICII
    DRUMUL LUNCA CORBULUI
    DRUMUL LUNCA PRIPORULUI
    DRUMUL LUNCA PRUTULUI
    DRUMUL LUNCA DOCHIEI
    DRUMUL LUNCA CETATII

Leave a Reply

Your email address will not be published.

seventeen − 10 =