Scandalul de la Colegiul National Gheorghe Sincai: ce spune directorul liceului vs. ce spune primarul sectorului 4

Gheorghe Sincai

Aflat in atentia publica de mai mult timp, subiectul finantarilor de la Colegiul National Gheorghe Sincai, deschis de catre directorul unitatii de invatamant, Silvia Musatoiu, printr-o postare pe Facebook, primeste, in sfarsit, o replica din partea primarului sectorului 4, Daniel Baluta. Din pacate, se pare ca scandalul este departe de a se fi terminat.

Directorul Colegiului National Gheorghe Sincai din Sectorul 4 publica, in urma cu cateva saptamani, pe Facebook, un text prin care anunta ca refuza sa semneze contractul de management administrativ-financiar intocmit de primaria Sectorului 4, pe motiv ca acest document ar fi ilegal, continand cateva clauze care nu se afla in contractul elaborat de catre Ministerul Educatiei Nationale. Mai exact, directorul de la Sincai, afirma ca prin contractul propus de primarie se propune ca fiecare cheltuiala pe care o face unitatea de invatamant sa fie facuta cu aprobarea prealabila a primarului. De asemenea, afirma Silviu Musatoiu, acest lucru inseamna ca investitiile sa fie facute doar prin firmele agreate de primarie.

“Eu ca ordonator tertiar de credite nu sunt de acord cu forma acelui contract, care are in spate un protocol prin care se arata ca toate cheltuielile pentru scoala trebuie facute cu aprobarea prealabila a primarului. Prin acest contract primaria vrea sa aduca operatorii economici agreati, declara recent, pentru HotNews.ro, Silvia Musatoiu. Practic, directoarea de la Sincai a refuzat sa semneze un contract similar si in 2018, din aceleasi motive.

Ar mai trebui precizat ca directorul de la Gheorghe Sincai are sprijinul profesorilor Colegiului, care au initiat o petitie pentru rezolvarea problemei, dar si al elevilor si parintilor.

Ce spune Inspectoratul Scolar?

“Cand au dat concursul pe post, directorii au semnat doua contracte, un contract de management educational cu inspectoratul scolar si alt contract administrativ financiar impreuna cu primarul. Primaria Sectorului 4 a facut catre ISMB doua solicitari prin care ne cerea sa luam masurile necesare din cauza faptului ca doamna directoare refuza sa semneze contractul. ISMB a trimis catre scoala doua notificari in care ii cere doamnei directoare sa respecte legea. Am facut aceste sesizari in baza legii educatiei. Acum, pe mai departe, daca doamna directoare spune ca primarul a schimbat contractul acest lucru il va gestiona departamentul juridic de la inspectorat”, a declarat, pentru Hotnews, Maria Manea, inspector de imagine al Inspectoratul Municipiului Bucuresti.

Ce spune primarul Baluta?

In replica, primarul sectorului 4, Daniel Baluta, afirma ca de fapt, directorul colegiul Gheorghe Sincai refuza semnarea contractului-cadrul cu primaria Sectorului 4 pentru ca vrea sa cheltuie sumele alocate de la bugetul local “dupa bunul plac”.

“Sunt directori de scoala care se plang ca primaria si ministerul nu fac nimic, in conditiile in care, spre exemplu, fondurile alocate de primarie pentru igienizare nu au fost utilizate. In ultimii doi ani chiar s-au miscat lucrurile in privinta scolilor, cel putin in ceea ce ne priveste. Se pare, insa, ca doamna director nu vrea sa dea socoteala nimanui in privinta a ceea ce face cu banii si se ocupa, in ultima vreme, mai mult de reclamatii si de invrajbirea profesorilor si a parintilor, fata de primarie. Iar in tot acest timp, primaria a investit in scoala pe care o conduce, peste 6,8 milioane de lei. Unii vor sa dam bani la scoli, iar ei sa ii cheltuie dupa bunul plac! Trebuie sa respecte legea si sa lase orgoliile!”, a declarat Primarul Sectorului 4, Daniel Baluta, citat de B365.ro.

Conform Hotararii Consiliului Local nr 305/ 2018, contractul de management administrativ-financiar, pe care trebuie sa-l semneze directorii unitatilor de invatamant si Primarul Sectorului 4, contine trei obligatii suplimentare in sarcina directorului, respectiv, fata de cele prevazute in modelul de contract prevazut de art. 20 alin. 3, din Ordinul privind aprobarea Regulamentului-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar: “i) achizitiile publice efectuate in conditiile Legii nr. 98/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, vor fi realizate doar cu aprobarea prealabila a Primarului Sectorului 4 al Municipiului Bucuresti; j) sa transmita trimestrial sau, dupa caz, ori de cate ori este nevoie, situatia cheltuielilor efectuate la nivelul unitatii de invatamant, conform solicitarilor Directorului Economic din cadrul aparatului de specialitate al Primarului; k) sa puna la dispozitia organelor de control din cadrul aparatului de specialitate al Primarului, orice document solicitat si sa asigure accesul acestora in institutie in vederea efectuarii controlului.”

Legat de aceste trei clauze suplimentare adoptate de catre CLS4, primarul Daniel Baluta spune ca sunt perfect legale:

“Cu toate ca aceste trei obligatii nu sunt mentionate in modelul-cadru din cuprinsul ordinului pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea si desfasurarea concursului pentru ocuparea functiilor de director si director adjunct din unitatile de invatamant preuniversitar, adoptarea acestora este perfect legala, iar respectarea lor decurge, de asemenea, din lege, respectiv din dreptul primarului de a verifica modul de administrare a bunurilor din domeniul public si de utilizare a fondurilor alocate de la bugetul local sau obtinute, in urma demersurilor facute de autoritatea locala din fonduri europene sau prin Programul Operational Regional”.

Cum spuneam si la inceputul articolului, situatia pare departe de a fi transata si clarificata, asa ca ramane de vazut ce se va intampla mai departe si cine are dreptate, pana la urma. Sa speram, insa, ca elevii uneia dintre cele mai respectate unitati de invatamant din Romania nu vor avea de suferit.

Surse: Hotnews / B365

3 Comments

  1. mee

    February 4, 2019 at 2:01 pm

    psdistii nu se mai satura de furat!

  2. Revoltator

    February 13, 2019 at 9:46 pm

    E o mare porcarie ceea ce faceti dl primar, ca si in cazul bordurilor, va place sa tot schimbati, la fel procedati si cu scoala 133 care abia a fost renovata si acum ii puneti sa schimbe gresia, faianta si linoleumul ca nu va place culoarea! Serios? Iar lucrarile se fac in timp ce elevii invata. Cum sa inveti in praf si mizerie, cum sa rezisti psihic in zgomotul picamerului si al bormasinii?? Cum sa comprimi materia si orele? Sa invete de la 7.30 la 10.30 clasele 0,1,2; de la 10.30 la 13.30 clasele 3,4 s.a.m.d… E inadmisibil! Faceti lucrurile cu cap, nu asa haotic!!!

  3. Revoltator

    February 13, 2019 at 9:56 pm

    E o mare porcarie ceea ce faceti dl primar, ca si in cazul bordurilor, va place sa tot schimbati, la fel procedati si cu scoala 133 care abia a fost renovata si acum ii puneti sa schimbe gresia, faianta si linoleumul ca nu va place culoarea! Serios? Iar lucrarile se fac in timp ce elevii invata. Cum sa inveti in praf si mizerie, cum sa rezisti psihic in zgomotul picamerului si al bormasinii?? Cum sa comprimi materia si orele? Sa invete de la 7.30 la 10.30 clasele 0,1,2; de la 10.30 la 13.30 clasele 3,4 s.a.m.d… E inadmisibil! Parintii au si ei un program, un job, nu ne plimbam pe drumuri… Faceti lucrurile cu mult cap, nu asa haotic!!! La renovare le.ati impus sa puna pe jos placi de granit lucios pt placat peretele, care v.au ramas de la pasajul sudului si altele…stiti cat e de alunecos?mai ales cand e ud… Atunci ati fost multumit,nu?? A iesit bine banul… Chiar e revoltator ceea ce se intampla, sunt foarte multe abuzuri. La semafor la aparatorii patriei, ati lasat o singura banda de iesit din Drumul Jilavei, stiti ce coada se face si ce blocaje sunt dimineata?? Cred ca veti fi vizitat in curand de cetatenii nemultumiti, fie va iesi o revolutie, fie vreun kamikaze…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

fifteen + three =