Cum arata Parcul Tineretului acum o suta de ani?

Parcul Tineretului

Va place sa alergati sau sa faceti plimbari romantice prin Parcul Tineretului? Dar daca v-as spune ca, in urma cu o suta de ani, singurii oameni care se incumetau sa treaca prin acea zona erau saracii zdrenturosi, hingherii, porcarii si tiganii gunoieri, ati fi ingroziti sau intrigati?

Desi, poate ca uluiala ar fi cea mai potrivita reactie, pentru ca putini stiu, sau isi amintesc, ca Parcul Tineretului a fost amenajat in Valea Plangerii, una din gropile de gunoi bucurestene de la inceputul secolului trecut. Pare greu de crezut ca oaza de verdeata si aer curat pe care o cunoastem astazi nu era mai mult decat o groapa de aproape un kilometru, plina cu gunoaie fumegande, starvuri de animale, sticle, fiare si oase putrede, inconjurata de un teren dezolant.

Iata cum arata Parcul Tineretului acum mai putin de 100 de ani:

captura Realitatea Ilustrata 10 aprilie 1930

Sursa: “Realitatea Ilustrata”, 10 aprilie 1930

In spatele Cimitirului Bellu, pe locul baltii inmlastinite de sub Dealul Serban Voda, mai marii capitalei fixasera infama destinatie de groapa de gunoi. Carutele primariei revarsau in josul rampei nesuferitele resturi netrebuincioase bucurestenilor, iar in urma lor veneau sa scotoceasca, printre cadavrele animalelor si ramasitele celor rapusi de vreo boala molipsitoare – uneori luptandu-se cu turmele de porci care se infruptau din “delicatesele” aflate la discretie – categoriile cele mai napastuite de oameni.

Saracii a caror agoniseala provenea doar din vanzarea kilogramelor de metal recuperate din gunoi, sau de oase putrede, din care se facea o pudra pentru albirea zaharului. De putut, se puteau gasi si obiecte valoroase, azvarlite din greseala, dar cati dintre zecile de oameni sarmani aveau oare norocul acesta?

parcultineretului

Odata cu extinderea Bucurestiului in partea de sud si cu cresterea numarului de locuitori din zona, mlastina sufocata de gunoaie a fost readusa la viata, iar in jurul ei a fost amenajat Parcul Tineretului. Lucrarile, incepute in 1965, au urmat planurile lui Valentin Donose, arhitectul care proiectase cu patru ani inainte Parcul Circului de Stat. In 1974, din Valea Plangerii mai ramasesera doar amintirile si cateva imagini cutremuratoare.

Sursa foto stanga sus: art-historia.blogspot

3 Comments

  1. donose luiza

    October 29, 2017 at 9:04 am

    Arhitectul de exceptie Valentin Donose a plecat dintre noi ieri 28.10.2017.
    Dumnezeu sa-l ierte!

  2. Aurelia

    January 17, 2019 at 5:06 pm

    Acum 55 de ani pe locul Parcului Tineretului mergeam la pescui cu tata și nu era periculos cu toate ca era Cociocul. În jur, pe deal locuiau o comunitate de țigani turci/tătari. Erau îmbrăcați cu salvării tradiționali! Era o lume de poveste!

  3. NIcu

    July 29, 2022 at 6:28 pm

    Daca asa este atunci de unde mama naibii au venit batranele alea care au revendicat parcul? Ca a fost a lui taticu si il au ca meostenire? De pevremea lui Bucur poate!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

5 × five =