Scriam si saptamana trecuta ca foarte multe tari europene, si nu numai, au intrat, oficial, in al doilea val pandemic dupa ce au cunoscut o crestere exponetiala a numarului de infectari cu noul coronavirus. Franta, Italia, Marea Britanie, Cehia, Spania sunt cateva dintre cele mai afectate state in acest moment.
Mai mult, Israelul a decis ca din 18 septembrie sa reinstituie carantina generala in urma exploziei de cazuri noi.
In Romania, potrivit autoritatilor, ne aflam inca pe un “platou” ca numar de infectari cu noul coronavirus, iar numarul imbolnavirilor este mare, cca 1300 de infectari noi pe zi. O situatie ingrijoratoare, mai ales ca la noi se vorbeste inca de primul val pandemic, iar ce urmeaza nu pare deloc imbucurator, cel putin din punctul de vedere al medicilor, care avertizeaza ca prea multa relaxare ar putea sa ne puna in fata unei situatii imposibil de gestionat.
Iar aici nu mai este vorba despre cat de mult respecta sau nu populatia regulile impuse de autoritati pe timp de pandemie, ci de cat de logice sunt unele decizii luate chiar de catre autoritati si care par sa se bata cap in cap cu discursul omniprezent care arunca in spatele oamenilor responsabilitatea raspandirii acestui virus.
La una dintre deciziile fara logica (sau luate in logica electorala) s-ar putea sa asistam chiar astazi, dupa sedinta de Guvern.
Odata cu prelungirea starii de alerta, se pare ca executivul vrea sa dea unda verde adunarilor publice, manifestatiilor si altor evenimente care presupun participarea unui numar de maxim o suta de persoane. Si, cum nu credem ca autoritatile se gandesc la dorinta arzatoare a romanilor de a iesi in strada pentru a-si manifesta dreptul democratic la protest, ne punem intrebarea daca nu cumva decizia asta are la baza doar interese politice si electorale.
Ramane de vazut ce decizie va lua guvernul in aceasta seara.