Rata de infectare in Bucuresti: 7 la mia de locuitori. Autoritatile se balbaie din nou: “ce restrictii sa impunem daca oricum nu se respecta”

Bucuresti

Treaba asta cu aruncatul responsabilitatii pandemiei in spatele populatiei “neascultatoare” ne scoate tare mult din sarite. A incercat aceeasi manevra, luni la rand, presedintele Iohannis, intre doua laude electorale aduse pe altarul guvernului PNL care “a gestionat foarte bine pandemia”. Nimeni nu mai inghite mizeria asta. Mai ales acum cand odata depasita rata de infectare de 7 la mia de locuitori in Capitala ne pomenim cu declaratii naucitoare din partea autoritatilor. Desigur, nimeni nu vrea carantinarea Bucurestiului pentru ca asta ar insemna dezastru economic si social, pe langa cel medical care deja se manifesta in sectiile de Terapie Intensiva, dar nici nu putem accepta o atitudine de genul “tot poporul e de vina, noi am facut tot ce puteam…” pentru ca cine face declaratii de genul asta nu prea are ce cauta in pozitii de management de criza.

Declaratia in care populatia este certata, chiar si indirect, pentru ca nu respecta masurile ii apartine chiar prefectului Capitalei, Traian Berbeceanu. Acesta a spus astazi, dupa intalnirea cu primarul General, specialisti epidemiologi si reprezentantii marilor centre comerciale, ca “Analiza specialistilor de la DSP si INSP ia in calcul mai multi indici atunci cand se ia aceasta masura (o eventuala carantinare a Capitalei – n.r.). Apreciem ca nu este nevoie de alte masuriDegeaba iei foarte multe masuri pe hartie daca nu le respecti. Credem ca putem limita raspandirea pandemiei.”

Tradus in romaneste, asta inseamna ca autoritatile nu iau mai multe masuri pentru ca ar fi oricum depasite in ceea ce priveste capacitatea de verificare a respectarii acestora. Din pacate asta nu exclude sub nicio forma necesitatea luarii unor masuri care chiar sa stopeze si ulterior sa scada impactul pandemiei in Bucuresti, nu-i asa!?

Tot prefectul considera ca nu avem o crestere a numarului de infectari in fiecare zi, (drept urmare, cum e vorba, nu e panica, man!), ca de fapt suntem pe un platou (uram deja cuvantul asta)…

In acelasi timp, seful DSP Bucuresti pluseaza si el la capitolul “poporul e vinovat”, probabil pentru ca e cel mai simplu: “Mizam pe responsabilitate. Indiferent cate masuri am lua, daca nu se respecta cel putin cele pe care le avem nu vom reusi impreuna sa scadem numarul de imbolnaviri pe zi”. Ce se pare ca nu inteleg toti acesti responsabili cu pandemia este ca masurile care se iau in vremuri de criza sanitara sunt COERCITIVE. Si cum masurile coercitive nu sunt prea incantatoare pentru nimeni, respectarea lor trebuie vegheata ca la carte. De cine? De aia care le impun, ca sa vezi ironie…

Problema cea mai mare este insa alta. Toate aceste non-reactii ale autoritatilor combatante covid vin in conditiile in care multi alti specialisti (da – infectionisti, da – epidemiologi), urla la tv de luni de zile ca Romania se afla in urma pandemiei cu vreo doua saptamani pentru ca se foloseste o metoda de raportare care e ineficienta sau depasita. Asta in conditiile in care Alexandru Rafila (da, stim, e de la Peee Seee Deee si e ciumat si rau acum), spune si el ca ceva miroase foarte urat cand vine vorba de raportari si ca e cam imposibil sa ai aproximativ 6.000 de cazuri de infectare la nivel national si dintre acestea aproximativ 2.000 doar in Bucuresti… si sa nu iei nicio masura transanta.

Pana la urma care sunt masurile pe care le-au anuntat astazi, dupa foarte importanta sedinta la care au participat DSP – Prefectura – Primaria Generala –  Comerciantii?

Se recomanda sa nu se foloseasca cosurile de mana in magazine (probabil pentru ca romanul este specialist in respectat recomandari…)

Se intensifica verificarile si controalele, iar echipele vor fi “mai intransigente”.

Se va limita accesul clientilor in marile magazine si mall-uri pentru a se evita aglomeratia.

Cu alte cuvinte, Doamne ajuta! Sanatate!

Sursa foto: captura Digi24

Leave a Reply

Your email address will not be published.

3 − 3 =