În comunicatul de presa de ieri al Prefecturii Capitalei, aceasta consideră că
”autorităţile administraţiei publice locale sunt obligate să continue procedura pentru eliberarea autorizaţiilor de construire pentru toate solicitările înregistrate la primării până la data suspendării PUZ-urilor. În fundamentarea măsurii a fost avut în vedere şi punctul de vedere exprimat de Inspectoratul de Stat în Construcţii – ISC, ca urmare a unei solicitări primite de la Primăria Sectorului 5. În acest sens, astăzi, 6 iunie, au fost transmise celor trei primării sus-menţionate adrese corespunzătoare. La nivelul Municipiului Bucureşti trebuie să existe o colaborare instituţională strânsă între autorităţile administraţiei publice locale, astfel încât prevederile legale în vigoare să fie aplicate în mod unitar, în beneficiul cetăţenilor, îndreptăţiţi la o dezvoltare durabilă a oraşului„ – Mai multe detalii AICI
Astăzi, Nicusor Dan a venit cu o replică destul de dură la adresa Prefectului și Inspectoratului de Stat în Construcții, acuzând aceste două instituții de abuz:
”Continuă seria de abuzuri în urbanismul din București. Din păcate de data asta cei care săvârșesc abuzurile sunt două instituții ale statului, Prefectul Municipiului București și Inspectoratul de Stat în Construcții, adică exact acele instituții care ar trebui să se asigure că dezvoltarea urbană a Bucureștiului este corectă și legală. Aceste două instituții, încurajează sectoarele din Bucuresti, nici mai mult nici mai puțin decât să încalce o hotărâre judecătoarească executorie. Îi asigur pe bucureșteni că stoparea abuzurior în urbanism rămâne o prioritate pentru mine și că o să continuăm să facem asta chiar dacă va iîsemna un conflict cu aceste două instituții. Vorbim de PUZ-urile de sector. Știm cu toții ce a însemnat dezvoltarea urbanistica speculativă a Bucureștiului din ultimii ani. PUZ-urile de sector au fost doar apogeul acestei dezvoltări urbanistice haotice și speculative. PUZ-urile de sector prevedeau dispariția a sute de hectare de spații verzi, în condițiile în care avem o incidență mare a bolilor respiratorii, însemnau blocuri între case, însemnau blocuri de 10 etaje pe străzi de 7 metri, în condițiile în care traficul din București este cel pe care îl cunoaștem. După cum știți, mai întâi, printr-o decizie a Consiliului General PUZ-urile de sector au fost suspendate administrativ, între timp două au fost anulate definitiv de instanță iar celelalte trei, care nu au fost anulate definitiv, au fost suspendate printr-o hotărâre judecatorească executorie pronunțată de Tribunalul București.”
În aceste condiții, a declarat Nicușor Dan, ”Inspectoratul de Stat în Construcții și Prefectul Bucureștiului îndeamnă primarii de sector din București să încalce hotărârea judecatoarească executorie pronunțată de Tribunalul București. (…) ceea ce sugerează Prefectul și Inspectoratul reprezintă o aberație juridică. Nu poți să întemeiezi un act administrativ pe un act care nu mai există din punct de vedere juridic”, mai spune Nicusor Dan.
Primarul afirmă că deși decizia instanței a fost atacată cu recurs, primarii de sectoare nu pot să emită PUZ-uri, din simplul motiv că atacarea nu anulează decizia executorie de suspendare a PUZ-urilor.
”Revin astăzi, în urma intervenției Prefecturii Capitalei de ieri, către primarii de sector pentru a le spune că este ilegal să emită autorizații în baza unor acte care juridic nu există în momentul de față. (…) Mă voi adresa șefilor ierarhici ai celor două instituții, respectiv Ministrului de Interne și Ministrului Dezvoltării, pentru a-i informa în legătură cu sugestiile ilegale pe care le fac Prefectura și Inspectoratul de Stat în Construcții. Îi avetizez și pe primarii de sectoare ca sunt pe cont propriu. De asemenea, îi informez pe primari că am solicitat DNA și verificarea modului în care au fost emise PUZ-urile sectoarelor 2, 4, 5 si 6, un dosar existând încă din 2019 pentru PUZ sector 3.”, a mai spus primarul General.