Ieri, Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, declara că se așteaptă ca odată numită altă conducere la Metrorex, solicitările de bani de la buget să scadă, pentru că nu i se pare normal ”ca un moldovean să plătească pentru transportul public al Capitalei” (prin sumele primite de Metrorex de la bugetul de stat – n.r.), și că s-a săturat ca disconfortul pe care îl au bucureştenii la metrou să fie folosit ca un mijloc de presiune asupra Guvernului, pentru a astupa anumite găuri de la Metrorex.
„Vineri a fost termenul de la care au început să curgă cele 30 de zile pentru depunerea de CV-uri pentru selecţia pe 109 (n.r. – Ordonanţa de urgenţă nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice) la 5 companii, printre care şi Metrorex. Nu mă voi opri şi nu dau înapoi. Colegii mei o să vă dea calendarul. Nu doar pentru cele 5 companii: CNAIR, CNIR, CFR Infrastructură, CFR Călători, Metrorex, ci şi pentru toate celelalte, şi este un calendar. Dar de ce am subliniat lucrul acesta? Pentru că mă aştept de la viitorul Consiliu de Administraţie şi de la viitorul director general, care îşi va prezenta planul de management în Consiliul de Administraţie selectat pe 109, ca aceste practici legate de sumele de bani care se tot aşteaptă de la bugetul statului să se diminueze şi să se elimine în timp. Şi ca să închid: aproximativ 700 de milioane au cerut cei de la Metrorex, pe diverse capitole”, a declarat ministrul.
Astăzi, într-o replică venită pe Facebook, Primarul Capitalei, Nicușor Dan, îi atrage atenția lui Sorin Grindeanu că lucrurile stau tocmai pe dos, în condițiile în care Bucureștiul ține de fapt în spate restul țării, prin cele 25 de procente vărsate de Capitală în PIB-ul țării.
„În atenţia ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu: Bucureştiul nu e ţinut în spate de nimeni! Nici de Timişoara, nici de Iaşi, nici de alte oraşe sau judeţe. Dimpotrivă, Bucureştiul e cel care contribuie la susţinerea celorlalte regiuni ale ţării, iar asta e firesc pentru dezvoltarea României. Cu 10% din populaţia ţării, Bucureştiul produce aproximativ un sfert din PIB-ul României. Deci, bucureştenii produc mult peste media naţională, dar, cu toate astea, administraţia locală din Bucureşti nu primeşte atât cât ar trebui să primească pentru nevoile Capitalei. Asta e realitatea, iar dincolo de asta mai constat că PSD e în continuare un partid anti-Bucureşti”, a scris Nicuşor Dan, pe Facebook.
Evident, scandalul este doar unul politic, din seria nesfârșită de care ne-am săturat cu toții. Cel mai probabil, nici replicile acide și ușor infantile ale politicienilor nu vor rezolva nimic concret, la fel cu nici schimbarea managementului Metrorex nu va aduce probabil nimic nou sub soare, cu atât mai puțin rezolvarea datoriilor companiei. Asta nu înseamnă că aceiași incapabili trebui să rămână în funcții, ci ei trebuie înlocuiți cu alții…
Între timp, bucureștenii văd cum până și singurul mijloc de transporrt decent din capitală s-a degradat în ultima perioadă și cum cam tot ce ține de Municipalitate scârțâie îngrozitor.
Realitatea este asta și este al naibii de palpabilă: apa caldă este un vis pentru mii de bucureșteni, mizeria din parcurile orașului a ajuns la un nivel neatins până acum, traficul nu este salvat decât de concediile bucureștenilor, iar perspectivele ca lucrurile să se schimbe în bine sunt absolut inexistente. Da, știm, totul ține de greaua moștenire…