Începe „Festivalul PeriFEERIC 2024” – Descoperă orașul ascuns prin spectacole de teatru, concerte, expoziții, ateliere și tururi ghidate

Festivalul PeriFEERIC

Festivalul PeriFEERIC revine cu o nouă ediție în 2024, desfășurată sub sloganul „Descoperă orașul ascuns”. Timp de trei zile, între 1 și 3 noiembrie, Bucureștiul va fi transformat într-o platformă de expresie culturală, care va aduce arta în prim-planul vieții urbane, cu evenimente desfășurate în diferite locuri din oraș, la care accesul este gratuit.

Organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Festivalul PeriFEERIC invită publicul să exploreze orașul prin evenimente diverse și captivante, care aduc împreună artele vizuale, muzica și teatrul în spații surprinzătoare, se arată într-un comunicat de presă.

Programul complet al evenimentului Festivalul PeriFEERIC 2024

Vineri, 1 noiembrie

Festivalul debutează vineri, 1 noiembrie, cu evenimente dedicate tinerilor și iubitorilor de artă vizuală. De la ora 16.00, la Casa Eliad (Bd. Mircea Vodă, nr. 5), vor avea loc ateliere de actorie pentru adolescenți, susținute de traineri experimentați de la „Breasla Actorilor”, în care participanții vor învăța tehnici de interpretare teatrală într-un mediu interactiv.

De la ora 17.00, va putea fi vizitată expoziția de fotografie „Periferic”, tot la Casa Eliad. Demersul vizual, semnat de Marius Conu și Florian Gîndilă, își propune să exploreze realitatea mai subtilă și, uneori, mai autentică pe care o poate descoperi privirea periferică.

Proiectul muzical „Mara & Cauê cântă Elis & Tom feat. Alexandru Olteanu” îi va surprinde pe pasionații de muzică braziliană cu o reinterpretare originală a unor capodopere muzicale ale genului, vineri, începând cu ora 20.00, la Green Hours Jazz Café (Calea Victoriei, nr. 120). Înregistrat și lansat în anul 1974, albumul “Elis & Tom” ocupă un loc special printre capodoperele muzicii braziliene. Mara Halunga și Cauê De Marinis vor aduce un omagiu acestor două personalități marcante într-un concert special, alături de pianistul Alexandru Olteanu. Recitalul cuprinde interpretarea albumului “Elis & Tom”, alături de alte compoziții ale lui Antonio Carlos Jobim, precum și alte câteva piese devenite cunoscute prin vocea extraordinarei Elis Regina.

Prima seară de PeriFEERIC se încheie cu un concert energic al trupei Coma, care va avea loc într-unul dintre spațiile culturale ascunse ale Bucureștiului – Recul (Splaiul Unirii nr. 160, în interiorul fostei platforme Industria Bumbacului). Trupa promite o experiență inedită pentru fanii muzicii alternative.

Sâmbătă, 2 noiembrie

A doua zi a festivalului continuă cu evenimente interactive și spectacole dedicate publicului de toate vârstele. Începând cu ora 11.00, cei mici sunt invitați la piesa de teatru pentru copii „Dacă poți visa, poți realiza”, la LumiLand – Teatru pentru copii (Bulevardul Hristo Botev, nr. 1). Aici, personajele Zizica, Piti și Lala primesc o lecție despre încrederea în sine și puterea gândurilor pozitive. Lala, o pisicuță cu visul de a deveni o balerină, se simte descurajată după ce cade pe scenă în timpul unui concurs de talente și este luată în râs de alte pisicuțe. Cu ajutorul lui Piti și al Zizicăi, ea învață să-și depășească frica și îndoiala, descoperind puterea gândurilor pozitive și a iubirii de sine.

Tot de la ora 11.00, pasionații de istoria Bucureștiului sunt invitați să i se alăture lui Damian Anfile în turul ghidat „Urme pe Calea Plevnei”, unde participanții vor descoperi povești fascinante despre locuri precum Grădina cu cai, fostele grajduri regale, Casa George Coșbuc, Malmaison sau biserica Sfântul Gheorghe Plevna.

O altă „plimbare” prin trecutul Capitalei este organizată începând cu ora 16:00. „PeriFeeric în mahalale” este o incursiune condusă de Ana Rubeli, autoarea cărții „Mahalele de patrimoniu”, în zonele mai puțin cunoscute ale orașului – fostele mahalale Sfânta Ecaterina și Flămânda. Mahalalele istorice datează din jurul anului 1560, au o arhitectură aparte și povești nebănuite. Turul se bazează pe rezultatele unei cercetări extinse, fiind prezentate imagini de epocă, documente de arhivă alături de o scurtă poveste a personalităților care au locuit în casele respective și a arhitecților care le-au proiectat.

La Casa Eliad se reiau atelierele de actorie, dedicate, de această dată, întregii familii (între orele 12.30 – 14.00), iar de la orele 14:00, actorul și regizorul Massimiliano Nugnes va susține un workshop interactiv de tehnici și procedee specifice genului artistic Commedia dell’Arte. Participanții – adolescenți și adulți – vor învăța cum să lucreze cu întreg corpul pentru o expresivitate sporită, cum să utilizeze măști în jocul teatral, precum și elementele de bază ale improvizației în teatru.

De la ora 19:00, la Teatrul Vasilache București (Str. Candiano Popescu nr. 2, în incinta Muzeului Tehnic „Dimitrie Leonida”) este programat spectacolul de teatru „Ultimul loz – Musical de mahala!”. Avându-i în distribuție pe Vlad Andrei/Alexandru Nicolae, Cosmin Crețu, Cristi Dionise, Maria Grosu, Sabina Mitrea, Robert Poiană/Sorin Sandu, Răzvan Răduță, Virginia Vasilache, piesa aduce atmosfera autentică a mahalalelor în scenă, într-o poveste ritmată. Spectacolul este recomandat publicului cu vârsta de peste 14 ani.

Formația de rock-pop alternativ We singing colours își invită fanii, tot de la ora 19:00, la J’ai Bistrot (Calea Griviței nr. 55), la un recital în care autenticitatea, emoția și dragostea pentru muzică se împletesc perfect. Concertul este urmat de o petrecere al cărei playlist este construit în întregime de membrii formației.

De la ora 19:30, o comedie savuroasă despre provocările vieții de cuplu și situațiile neprevăzute care apar într-o vacanță cu cei dragi va putea fi urmărită la Teatrul Infinit. Spectacolul „Cu soții mei în vacanță” este adaptarea regizorului Bogdan Gagu, care aduce o interpretare proaspătă, în care umorul și ironia se îmbină perfect.

Începând cu ora 20:00, Corina Sîrghi și Toma Dumitriu aduc magia jazz-ului pe scena Green Hours Jazz Café (Calea Victoriei nr. 120), într-un spectacol care pune în prim-plan povești pline de pasiune și autenticitate.

Duminică, 3 noiembrie

Copiii sunt invitați să pornească într-o aventură alături de Aladdin și lampa sa fermecată și să descopere secretele unei lumi magice, duminică, 3 noiembrie, la LumiLand – Teatru pentru copii, începând cu ora 11:00. Piesa de teatru va fi urmată de o petrecere plină de distracție pentru micii spectatori.

Alte două tururi ghidate prin București le vor dezvălui celor curioși amănunte mai puțin știute din istoria Capitalei (ora 11:00 – „Povești din Bellu”, ora 16.00 – „PeriFEERIC pe Dealul Filaretului”).

Atelierele de actorie, expoziția de fotografie și workshopul Commedia dell’Arte își așteaptă și duminică participanții la Casa Eliad.

Festivalul se va încheia cu reprezentația „Doctor asimptomatic”, o satiră contemporană despre dilemele și absurditățile vieții moderne, prezentată de o distribuție talentată care aduce în scenă personaje memorabile. Spectacolul, programat la ora 19:00, la Teatrul Vasilache, este o explorare provocatoare a limitelor umane, într-o cheie comică și plină de ironie.

Accesul la evenimentele din cadrul PeriFEERIC 2024 este liber, în limita locurilor disponibile.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

10 − 8 =