Maratonul electoral pentru ocuparea fotoliului de la Palatul Cotroceni a demarat astăzi, la miezul nopții, și se va încheia pe 3 mai, la ora 7:00. Timp de o lună, aspiranții la funcția de președinte vor încerca să cucerească încrederea alegătorilor în vederea scrutinului din 4 mai.
În eventualitatea organizării unui al doilea tur de scrutin, activitățile de campanie vor fi reluate după validarea rezultatelor primei runde de către Curtea Constituțională și vor continua până pe 17 mai, ora 7:00.
Conform normelor în vigoare, competitorii electorali pot utiliza doar anumite tipuri de materiale promoționale: afișe electorale cu dimensiuni stricte (maximum 500 mm x 350 mm), afișe pentru convocarea reuniunilor electorale (400 mm x 250 mm), materiale audio-video difuzate prin mass-media, publicitate în presa scrisă, conținut electoral online, precum și diverse materiale tipărite (broșuri, pliante).
Toate materialele publicitare politice trebuie să respecte prevederile Hotărârii Autorității Electorale Permanente nr. 9/2025 referitoare la promovarea, distribuirea și publicarea materialelor de campanie.
Administrațiile locale sunt obligate să asigure panouri electorale separate pentru candidații la prezidențiale, distincte de cele destinate altor tipuri de alegeri. Fiecare candidat are dreptul la un singur afiș pe panou electoral.
Legislația electorală interzice materialele publicitare care reproduc culorile drapelului național sau al altor state, cu excepția cazurilor în care acestea fac parte din semnul electoral al competitorului.
De asemenea, sunt interzise: utilizarea vehiculelor inscripționate cu sloganuri sau imagini electorale, difuzarea de materiale audio din vehicule, organizarea de spectacole sau artificii, folosirea de bannere, mesh-uri, corturi publicitare, panouri mobile, steaguri publicitare și orice alte mijloace de publicitate care nu sunt explicit permise de Legea nr. 334/2006.
În preziua și ziua scrutinului, președinții birourilor electorale vor dispune îndepărtarea tuturor materialelor de propagandă din incinta și de pe clădirile secțiilor de votare, măsură ce va fi implementată de persoanele desemnate de primari.
Pe 22 martie, Biroul Electoral Central a stabilit prin tragere la sorți ordinea candidaților pe buletinele de vot:
Este de remarcat că cinci dintre candidații actuali – Elena Lasconi, George Simion, Cristian Terheș, Silviu Predoiu și Sebastian-Constantin Popescu – au participat și la alegerile prezidențiale de anul trecut. În acea competiție, Elena Lasconi a reușit să acceadă în turul doi alături de independentul Călin Georgescu, însă rezultatele au fost ulterior anulate de Curtea Constituțională.