Telefoanele mobile vor fi interzise in scoli – vedeti ce alte prevederi apar in Statutul elevului

Statutul elevului

Probabil ca nu ati auzit pana acum despre proiectul Statutul elevului, asa ca daca aveti copii va recomandam sa cititi aceast articol. Proiectul Statutul elevului a fost lansat recent in dezbatere publica de catre Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice si vine cu cateva propuneri care clarifica aspecte importante ale “meseriei” de elev.

In primul rand, Statutul elevului reglementeaza actul de invatamant in cam toate aspectele sale, si nu credem ca exista cineva care sa spuna ca nu era nevoie de asa ceva. Desigur, in proiect sunt cuprinse atat noile obligatii cat si drepturile elevilor care sunt inmatriculati in toate institutiile de invatamant din Romania (iar prin “toate” trebuie sa intelegeti institutii de invatamant de stat, institutii particulare si chiar confesionale). Sunt prevazute si sanctiuni.

Potrivit proiectului (Art. 10, a), elevii vor avea in continuare acces la cursuri “fara limitari din partea conducerii preucum conditionalitatea de a avea uniforma.”

O alta prevedere (Art. 10, e) propune ca “elevii din invatamantul secundar superior au dreptul de a solicita schimbarea unui cadru didactic al clasei cu sustinerea a doua treimmi din totalul de elevi ai clasei, printr-o cerere catre conducere in care se va prezenta temeiul actiunii”, cererea urmand sa fie analizata mai departe de catre directiune, apoi discutat cu consiliul clasei, comitetul de parinti si Consiliul de Administratie.

La capitolul “Interdictii” (Art. 13, g) se propune interzicerea “utilizarii telefoanelor mobile in timpul orelor de curs, al examenelor si al concursurilor; prin exceptie de la aceasta prevedere, este permisa utilizarea telefoanelor mobile in timpul orelor de curs, numai cu acordul cadrului didactic, in situatia folosirii lor in procesul educativ sau in situatii de urgenta”.

La capitolul “Sanctiuni” apare o prevedere destul de importanta (Art. 15 (1), si anume: “Elevii nu pot fi supusi unor sanctiuni colective (…) Orice elev poate fi sanctionat numai pentru propria culpa”.

Care sunt sanctiunile propuse? Acestea merg de la simple observatii, mustrari scrise sau retragerea (temporara sau definitiva) a burselor, si pana la exmatriclare in cazurile de abateri grave (violenta, injurii etc).

Mai trebuie sa stiti ca 10 absente nemotivate de la cursuri inseamna scaderea notei la purtare cu cate un punct.

Ministerul de resort mai anunta: Colectarea opiniilor si a sugestiilor pe marginea proiectului de statut se va desfasura in perioada 17 iunie – 4 iulie 2016. Toti cei interesati sa se implice in acest dialog public sunt invitati sa transmita pe adresa de e-mail dezbateripublice@edu.gov.ro propuneri si observatii vizand structura si continutul documentului lansat in dezbatere publica.

Proiectul a fost elaborat de Ministerul Educatiei in colaborare cu Consiliul National al Elevilor si alte organizatii reprezentative ale elevilor, potrivit unui comunicat de presa oficial.

Puteti consulta proiectul pe site-ul EDU.RO

Leave a Reply

Your email address will not be published.

1 × two =