Concret, cum castiga rechinii imobiliari de pe urma studentilor, am incercat sa aflam chiar de la ei. Am contactat mai multi reprezentanti ai unor agentii imobiliare, atat din Sectorul 4 cat si din alte zone ale Capitalei. Curiosi cum suntem, i-am rugat sa ne spuna daca preturile au crescut in apropierea deschiderii anului universitar, cu cat sunt mai mari, comparativ cu anii precedenti, daca au cereri pentru inchirieri si care sunt cele mai cautate zone.
Asa cum ne asteptam, am aflat ca nu o duc deloc rau, ci ca, odata cu invazia studentilor, preturile s-au dublat.
“In aceasta perioada preturile au crescut foarte mult, urmand ca in intervalul noiembrie – decembrie sa scada brusc. Chiriile nu sunt mult mai mari decat in aceleasi perioade ale anilor trecuti. Sigur ca inceperea facultatii ne afecteaza in sens pozitiv. Cele mai cautate zone sunt cele situate aproape de metrou, aproape de centru sau in apropierea facultatilor.” ne-a declarat Constantin Smercinschi, reprezentantul unei agentii imobiliare.
Intamplator am dat peste un fost jurnalist, care s-a reprofilat pe imobiliare. Nu stim daca a exagerat sau nu, dar declaratia acestuia ne-a convins ca studentii reprezinta clar activele din bilantul agentiilor imobiliare si ca le aduc profit cel putin 9 luni pe an: “Este cea mai buna perioada de pe piata pentru inchirieri, apogeul sau punctul culminant. Avem atat de multe solicitari incat m-am transformat intr-un call center uman. Zilnic consum 4 sau 5 baterii la telefon. Daca in luna mai ne chinuiam sa inchiriem un apartament, care nu are decat linoleu pe jos, cu 150 de euro, acum il inchiriem lejer cu 300 de euro. Cele mai cautate zone sunt cele aflate aproape de gurile de metrou, iar din Sectorul 4 zona Brancoveanu, portiunea aceea aflata aproape de Piata Unirii si Tineretului”.
Asadar, preturile chiriilor s-au dublat, proprietarii profitand de faptul ca locurile in caminele pentru studenti sunt insuficiente. Ca isi platesc chiria din bursa, ori isi determina parintii sa vanda de prin casa, prea putin ii intereseaza pe cei care au la degetul mic piata imobiliara. Bani sa iasa din buzunarele studentilor!
Pai, daca este asa, atunci studentii nostri ar trebui sa mai invete si din sfaturile batranilor, nu doar din tratate si manuale. Cine isi face vara sanie si iarna car, are mai mult de castigat. La fel si cine inchiriaza primavara si pastreaza pana toamna. Cu banii economisiti plateste lunile de vara, pleaca in vacanta si mai bea si o apa imbuteliata!
Un fost student
September 27, 2016 at 2:23 pm
Nu cred ca a fost sincer agentul, probabil vrea sa determine cititorii sa inchirieze fara comentarii/negocieri. Nr studentilor este acum la jumatate fata de acum 10 ani, a trecut perioada de glorie a agentilor. Exista o crestere dar nu ca pe vremuri, studentii s-au mai desteptat, locuri in camine sunt, doar gusterii de anul 1 mai pica in plasa asta.
maria
September 28, 2016 at 8:05 am
Este adevarat ce spune acest domn. Eu imi caut o garsoniera sa inchiriez si se dau foarte repede si mult mai scump decat in alta peeioada a anului.