Doar in Capitala, afirma cei de la ProTV, sunt peste 100.000 de masini abandonate si chiar daca noii primari de sectoare au demarat actiuni de ridicare a rablelor, birocratia legislativa este cea care nu permite ca lucrurile sa se miste pe cat de repede ne-am dori.
Cei de la Stirile ProTV dau ca exemplu chiar Sectorul 4, unde, dupa cum stiti deja daca ati citit Sectorul4Live, sunt peste o mie de masini care asteapta sa fie ridicate.
Primaria de sector a demarat de cateva luni actiunea de ridicare a masinior abandonate, insa procedurile impuse de legea in vigoare sunt extrem de greoaie.
In plus, dupa cum declara primarul sectorului 4, Daniel Baluta, “pana acum nu a existat interes necesar de a demara o astfel de actiune”.
Procedurile de ridicare, pas cu pas
Pentru ridicarea unei masini abandonate care nu mai are numere de inmatriculare, autoritatile trebuie sa astepte 12 luni. Asa spune legea. Inainte de toate, proprietarul masinii trebuie somat. Daca proprietarul nu este de gasit, administratia locala trebuie sa publice un anunt intr-un ziar. Dupa acest pas, politia locala trebuie sa puna un anunt de somatie pe masina respectiva pentru ridicare. Dupa ce trec 12 luni de la aceasta somatie, administratia poate ridica autovehiculul, dar doar daca nu au primit niciun raspuns de la proprietar. Insa lucrurile nu se opresc aici. Inainte de ridicarea propriu-zisa, autoritatile trebuie sa gaseasca trei martori care sa confirme faptul ca rabla respectiva nu a fost miscata din loc. Abia acum masina poate fi ridicata.
Unde sunt depozitate “rablele” ridicate din sectorul 4?
Cum scriam anterior pe Sectorul4Live, masinile abandonate si ridicate de pe domeniul public in sectorul 4 sunt depozitate pe un teren bine pazit, ingradit, situat pe Drumul Jilavei, colt cu strada Turnu Magurele. Acest teren apartine Politiei Locale, iar proprietarii care vor sa isi revendice masinile, pot merge in aceasta locatie.