Povestile strazilor din Berceni (II)

Povestile strazilor

Alaturate, strazile Anton Colorian si Radului poarta numele unuia dintre primii proprietari de pamant din satul Serban Voda, si al fiului sau. De fapt, intreaga proprietate care se intinde astazi din dreptul bisericii Sf. Tereza, pana la statia de metrou Constantin Brancoveanu, apartinea la 1900 profesorului Colorian si cumnatului sau, magistratul Barbu Paltineanu. Recolta de struguri fiind compromisa din cauza filoxerei, cei doi mosieri au decis sa-si parceleze terenurile in loturi pe care sa le vanda in rate. Pe locul fostelor vii au inceput sa se construiasca locuinte ieftine, foarte cautate de o multime de oameni veniti din toata tara, atrasi de continua dezvoltare a Bucurestiului. Radu Colorian, fiul profesorului, este autorul primei monografii a cartierului Serban Voda (Bellu).

Strada Duminicii este legata de unul din cele mai controversate procese din perioada interbelica. Denumirea strazii a fost initial Dominic, de la numele fiului lui Barbu Paltineanu, dar a devenit cu timpul, datorita localnicilor carora nu prea le venea la indemana insiruirea de litere cu iz strain, strada Duminicii. Dominic Paltineanu a fost injunghiat de Alexandru Lazarescu, fiul unui alt avocat bucurestean, la o petrecere intre prieteni, intr-o vila din Franta, in 1916. Particularitatea nefericitului eveniment, care l-a si impins de altfel in atentia bucurestenilor, a stat in declaratia lui Dominic, dinainte de a muri, ca ar fi cazut singur in cutitul prietenului sau. Atat in urma procesului care a avut loc in Franta, cat si a celui deschis de mama lui Dominic in Romania, Alexandru Lazarescu a fost gasit nevinovat, in baza legitimei aparari.

Langa strada Duminicii se afla astazi strada Giovanni Boccaccio, care a fost botezata la inceput strada Rodicai, dupa numele surorii lui Dominic.

Intocmai ca intr-o poveste adevarata de familie, toate strazile de mai sus, ale caror denumiri graviteaza in jurul marelui om politic Barbu Paltineanu, sunt intersectate de strada Pictor Stefan Dumitrescu, fosta Nucului, fosta…Barbu Paltineanu, dar pentru foarte scurta vreme. Constient de valoarea sa publica, omul politic nu a dorit ca vreuna din strazile catunului Bellu, cum mai era cunoscut atunci, sa ii poarte numele, acest lucru cuvenindu-se doar unei strazi din Bucuresti. Abia in 1934, cand o mare parte a catunului Bellu era integrata in oras, Radu Colorian sugereaza, in monografia sa, ca strada Nucului, preferata lui Barbu Paltineanu, i-ar putea purta numele.

Si l-a purtat, pana aproape de jumatatea secolului.

Sursa foto: Bucuresti. Ghid oficial cu 20 de harti pentru orientare, 1934

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ten + twelve =