Municipalitatea va reabilita fatadele cladirilor din Bucuresti, iar proprietarii vor returna banii in rate

proprietarii

Consilierii Capitalei ar putea adopta, in sedinta de miercuri, 22 noiembrie, un proiect de Hotarare care vizeaza reabilitarea fatadelor cladirilor din Bucuresti. Primaria va acoperi initial costurile, cu bani de la Guvern, urmand ca proprietarii care beneficiaza de aceste reabilitari sa returneze banii in rate, intr-un interval de zece ani. Atentie, nu este vorba despre reabilitarea termica, ci despre pasul care trebuie facut inainte.

Subiectul este unul sensibil, mai ales ca momentan nu se stie la cat s-ar putea ridica ratele pe care proprietarii le vor avea de platit. Pe de alta parte, noi am tot scris pe Sectorul4LIVE despre fatadele distruse ale blocurilor din sectorul 4 si despre cale cateva cazuri de balcoane prabusite partial in ultimul an si care puteau omora pe cineva. De asemenea, am scris si despre faptul ca nimeni, de la administratia locala si pana la proprietarii apartamentelor, nu a facut nimic pentru a evita o tragedie. Cu alte cuvinte, proiectul primariei Capitalei, care dupa cum spuneam ar putea fi adoptat miercuri, este un soi de rau necesar. Cat de mare va fi povara financiara pentru proprietari, ramane de vazut.

VEZI SI: (FOTO) Primaria a tiparit un Ghid de punere in siguranta a blocurilor de locuinte din sectorul 4

Interesant este ca o lege a fatadelor exista inca de la mijlocul anului 2011 (Legea 153/2011), dar care a ramas neaplicata pentru ca primaria nu a reusit sa realizeze un inventar al cladirilor are necesita interventii. Asa-numita Lege a fatadelor spune ca Primaria trebuie sa faca inventarierea cladirilor cu fatade degradate si sa notifice proprietarii sa le repare. Aceeasi lege prevede ca daca in termen de un an reparatiile nu se fac, primaria va face acest lucru si va recupera banii de la proprietari.

Amenzi pentru primarii care nu fac inventarierea, dar si pentru proprietari

Spre deosebire de reabilitarea termica a blocurilor, care este facultativa, reabilitarea structural-arhitecturala a fatadelor este obligatorie in cazul blocurilor deteriorate. De altfel, potrivit Hotnews, Legea 153/2011 prevede ca primarii care nu inventariaza cladirile sunt sanctionati cu sume cuprinse intre 10.000 si 15.000 lei, iar proprietarii care nu fac reparatiile intr-un an de la notificare risca sanctiuni intre 5.000-8.000 lei. Legea vizeaza toate cladirile din Bucuresti, mai putin cele monument istoric, afirma cei de la Hotnews.

CITESTE SI: Se intampla in Sectorul 4: balcoane smulse de vantul puternic pe Soseaua Giugiului!

Ce prevede Proiectul de Hotarare care va fi votat pe 22 noiembrie in CGMB?

Proiectul de Hotarare ca va fi supus votului Consilierilor Generali peste doua zile propune aprobarea “mecanismului de recuperare a sumelor avansate de Municipiul Bucuresti pentru asigurarea contributiei proprii a detinatorilor cladirilor, conform Legii nr. 166/22.07.2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 153/2011 privind masuri de crestere a calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor, in vederea realizarii lucrarilor de interventie privind cresterea calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor prin masuri de reabilitare structural-arhitecturala a anvelopei acestora, pe o perioada de zece ani de la data receptiei la terminarea lucrarilor, cu posibilitatea de cinci ani de gratie“.

Ar mai trebui spus ca pa anul trecut (2016) Primaria Capitalei a reusit sa sa stabileasca zonele prioritare de interventie in cadrul unei prime etape de implementare a legii si sa inventarieze 1132 de imobile, urmand ca inventarierea sa continue si in acest an.

Surse: Administratie.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ten + twenty =