Aceasta este povestea impresionanta a statiei de metrou Constantin Brancoveanu

Constantin Brancoveanu

In Sectorul 4 avem atat Bulevardul Constantin Brancoveanu, cat si statia de metrou cu acelasi nume. Trecem des pe acolo, unii dintre noi poate chiar zilnic. Ne dam intalnire la gura de metrou Brancoveanu, folosim ca punct de reper zona Brancoveanu. Cu toate acestea, cati dintre noi cunoastem povestea din spatele acestor denumiri?

Nu intamplator a fost ales un nume de impact. Constantin Brancoveanu a fost domnitorul Tarii Romanesti intre anii 1688-1714. Provenea dintr-o familie boiereasca, fiind nepot al domnitorului Serban Cantacuzino. S-a casatorit cu Maria si au avut impreuna 11 copii: 4 baieti si 7 fete.

Maria avea o personalitatea puternica si se considera ca ar fi fost administratora intregii averi Brancovenesti, avere extrem de consistenta la acea vreme.

In perioada in care a domnit Constantin Brancoveanu, tara a cunoscut o semnificanta dezvoltare economica, spirituala si culturala. A infiintat scoli, a tiparit carti si a construit numeroase biserici si manastiri. De asemenea, a infiintat actualul colegiu “Sfantul Sava”, care se numea la acea vreme Academia Domneasca si era cu predare in limba greaca. Aparatul statal a cunoscut imbunatatiri, iar sistemul fiscal a fost reformat.

Domnitorul era si un diplomat desavarsit, actionand cumpatat si evitand sa se pozitioneze intr-o anumita tabara. Platea sumea uriase functionarilor din Constantinopol si sultanului pentru a le castiga bunavointa. In anul 1695 a primit titlul de principe al Imperiului Habsburgic, titlu recunoscut si de turci in anul 1699. Cu toate acestea Constantin Brancoveanu incerca sa isi construiasca un refugiu deoarece stia ca acest statut era provizoriu. Multi doritori incercau sa-i ia locul la tron uneltind contra sa.

In anul 1711 Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei, impreuna cu Petru I, Tarul Rusiei, s-au ridicat, fara stirea lui Brancoveanu, impotriva Imperiului Otoman. Astfel, domnitorul Tarii Romanesti a ajuns sa fie banuit de tradare.

In anul 1714, in Saptamana Patimilor, a fost ridicat impreuna cu toata familia sa de catre otomani. I-au dus la Constantinopol unde i-au torturat cumplit: au fost intinsi pe roata, li s-au intepat mainile si picioarele, au fost arsi cu fiare inrosite si li s-au strans capetele cu cercuri de metal.

Intreaga avere a familiei Brancovenesti a fost confiscata. Li s-a cerut sa renunte la religia ortodoxa. Deoarece au refuzat, la data de 15 august 1714 s-a hotarat executarea domnitorului, impreuna cu cei patru fii ai sai: Constantin, Radu, Stefan si Matei. Alaturi de ei a murit si sfetnicul Ianache Vacarescu. Li s-au taiat pe rand capetele, ultimul fiind domnitorul Constantin Brancoveanu. Au fost canonizati si trecuti in randul sfintilor in anul 1992.

Cu siguranta cand veti auzi de acum “Urmeaza statia Constantin Brancoveanu cu peronul pe partea stanga”, va veti gandi la povestea impresionanta ce se ascunde in spatele denumirii.

2 Comments

  1. florian

    April 18, 2016 at 5:28 pm

    povestea stației CBR ? nu sunteți normali…..

    • aCID

      April 19, 2016 at 4:47 pm

      Pe cînd o poveste a celulei XXL în care a stat Piedone? 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

2 × two =