Adevaratul motiv pentru care vom avea munti de gunoi in Sectorul 4: Primaria nu s-a grabit sa organizeze licitatie!

salubrizare

Razboiul deschis dintre primarul Daniel Baluta (respectiv Primaria Sectorului 4) si compania de salubritate REBU pare ceva nou in peisaj. Dar, ca de obicei, aparentele insala. Oamenii din primaria Sectorului 4, deci si primarul, stiau inca de anul trecut, din luna iunie, ca daca nu notifica REBU in legatura cu rezilierea contractului cu sase luni inainte de expirarea acestuia, colaborarea cu compania de salubritate se va prelungi automat cu inca zece ani! Administratia locala a notificat prestatorul de servicii, dar a uitat (sau nu s-a grabit) sa faca ceva absolut vital pentru a nu ajunge astazi in situatia de a ne ingropa in gunoaie in Sectorul 4: sa organizeze din timp o noua licitatie.

Daca ne uitam la ce tablou autovictimizant incearca primarul sectorului 4 sa contureze prin iesirile in presa din ultimele doua zile, mai ca ne vine sa-i dam dreptate si sa sa-i injuram de mama focului pe cei de la REBU. Lucrurile nu stau in totalitate asa. In ianuarie 2017, contractul dintre Sectorul 4 si REBU a expirat, dar s-a facut o prelungire de 90 de zile (ianuarie – martie 2017), tocmai pentru ca administratia locala sa aiba timpul necesar sa elaboreze caietul de sarcini pentru o noua licitatie de atribuire a serviciului. Cele trei luni s-au scurs, iar REBU a inceput sa faca… curatenie. Zilele trecute a ridicat aproape 2.000 de pubele si nu le-a mai adus inapoi oamenilor. In acelasi timp, a stopat activitatile de salubrizare stradala, lasandu-l pe Baluta cu ochii in soare.

Dar nu primarul este cel care sufera, chiar daca il vedem pe la TV intrigat de gestul REBU si solicitand Prefecturii declansarea starii de alerta in Sectorul 4, ci locuitorii care resimt deja lipsa unui prestator de servicii de curatenie si care sunt nevoiti sa arunce gunoi menajer la coltul strazii. Situatia este grava, o recunoaste si primarul, care declara, ieri, ca vom fi nevoiti sa suportam in sectorul 4 o perioada de tranzitie, care inseamna de fapt ca ADP-ul de sector va prelua atributiile REBU. Abia acum lucrurile devin interesante!

Edilul de la 4 da asigurari peste tot pe unde poate ca ADP-ul este pregatit sa acopere activitatea de salubrizare. Nu acelasi lucru ne spun sursele noastre, care afirma ca oamenii ADP-ului nu au cum, singuri, sa suplineasca toata activitatea de curatenie din sector. In plus, ramane marea problema a pubelelor. Daca ati avut noroc, ati primit de la ADP pubele noi, despre care sursele noastre afirma ca sunt importate din Olanda. Cat costa noile recipiente? Greu de spus. Insa, mai mult ne-ar interesa din ce bani sunt cumparate noile pubele si, mai ales, ce se va intampla cu ele in momentul in care salubrizarea din sector va fi preluata de viitorul castigator al licitatiei? Noua ne miroase a “alti bani, alta distractie”.

prscr

Mai mult, asa cum va spuneam, ADP-ul de sector nu ar putea, cu angajatii pe care ii are, sa acopere activitatea de salubrizare, asa ca primaria apeleaza si la ajutorul altor firme de profil pentru a putea face fata situatiei demne de stare de alerta.

NU e totul, pentru ca razboiul dintre primarie are si aspecte de-a dreptul comice: cica ADP-ul lui Daniel Baluta ar fi incercat  sa recruteze oameni de la REBU, in conditiile in care compania de salubrizare a fost nevoita sau concedieze peste 450 de angajati odata cu rezilierea contractului cu Sectorul 4. Din pacate “recrutarea ” n-a functionat, pentru ca REBU i-ar fi pus pe cei disponibilizati ca, in schimbul platii pana pe data de 19 aprilie a salariilor, sa semneze niste hartii care stipuleaza ca nu se vor angaja la ADP 4 S.A.  Asa ca, daca vi se pare ca exageram cand vorbim despre un razboi total intre primarie si REBU, ei bine, nu. Nu exageram deloc. Ba chiar ne vine in minte scandalul cu iz mafiot din Italia, de prin 2010, cand orasul Napoli a fost ingropat sub 1700 de tone de gunoaie

Pana una alta, bajbaielile administratiei Baluta, care putea anticipa fara efort consecintele deciziei de a rezilia contractul de salubrizare ii poate aduce pe locuitorii din sectorul 4 in situatia de a fi ingropati in gunoaie. La propriu. Probabil este un “cadou” de Paste in plus de la actuala administratie a Sectorului 4 . Un cadou in plus pe langa strazile pline de gropi si, bineinteles, preferatul nostru, santierul de la Piata Sudului.

3 Comments

 1. Elisa Matei

  April 10, 2017 at 12:51 pm

  As avea multe de comentat la situatia prezentata mai sus: Dl Primar Baluta care stia de f mult timp cum stau lucrurile, asta a intentionat, sa dea ADP-ului de sector salubrizarea ca sa poata avea ceva bani in plus…dar nu a realizat ce inseamna sa faci acest lucru, nu a realizat ce costuri si logistica va avea nevoie, a crezut ca REBU ii va lasa de “pomana” logistica ca asa a citit el, undeva, in vreun basm, poate, cand era mic…; ceea ce a afirmat el ca utilajele si recipientele apartin Primariei este o grava aberatie; dl Primar nu face diferenta dintre un contract de prestari servicii si unul de concesiune, dansul are o ura de nemasurat pentru o companie care a deservit sectorul 4 cu brio timp de 20 de ani, s-a gandit ca daca a fost inscaunat poate face regulile asa cum vrea el. DA, sectorul 4 va fi din 11.04.2017 un morman de gunoaie, asta le aduce IEPURASUL locuitorilor sectorului 4!!! ADP nu are capacitatea nici ajutat de alte firme marunte sa salubrizeze sectorul 4, ce vor face firmele din sectorul 4? ce vor face institutiile, cand le va veni randul sa li se ridice deseurile, sa fie dotate cu recipient???…la Pastele Cailor!!!

 2. Marius

  July 2, 2017 at 3:27 pm

  La intersectia Cal Vacaresti cu VV Stanciu erau 3 pubele mari pentru deseuri reciclabile, ca in poza din articol. Erau mereu pline, oamenii chiar incercau sa recicleze.
  De 2 luni au disparut si nu se mai recicleaza nimic. S-a renuntat la reciclare odata cu noul contract de salubrizare ?

 3. ----

  August 24, 2017 at 12:20 pm

  Au gasit solutia:ii obliga pe cetateni sa plătească. Si astia, cică, vor plăti doar daca vor primi s*x o*al din partea primarului si liotei de prin fata, de prin spate(complotistii….consumatorii inutili)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

8 − 4 =