Astazi incepe “marea testare” in Capitala: PMB lanseaza site-ul unde se pot inscrie voluntarii

COVID-19

Primaria Capitalei anunta, intr-un comunicat de presa, ca astazi incepe marea testare, sau mai bine zis proiectul “testam pentru Bucuresti”, in vederea depistarii infectiei cu coronavirus. Trebuie spus inca de la inceput ca testarea se face doar pe baza de voluntariat.

Platforma online pe care se pot inscrie cei 11.000 de voluntari din Bucuresti, va fi lansata astazi in jurul orei 13:00, mai anunta primaria.

Ce trebuie sa stiti despre acest proiect al PMB?

  • Testarea se va realiza in mod GRATUIT, Primaria Capitalei, prin ASSMB, urmand sa deconteze pentru fiecare persoana testata suma de 200 de lei, direct catre laboratoarele de stat si private afiliate proiectului.
  • Testarea moleculara se face cu aparate Real Time PCR, pe baza probelor luate prin exudat nazo-faringian – asadar este vorba de o testare eficienta, aceasta fiind modalitatea de depistare a unei infectii active cu coronavirus.
  • Pe platforma online se pot inscrie, in vederea testarii RT-PCR, bucurestenii care sunt asimptomatici, adica nu se afla in definitiile de caz stabilite de Institutul National de Sanatate Publica (INSP) si care doresc sa participe la proiect pe baza de voluntariat.
  • Ei vor completa o declaratie ce cuprinde criterii de eligibilitate si date personale (nume, prenume, CNP, serie si numar C.I., varsta, sex, adresa de domiciliu, numar de telefon, adresa de e-mail, in cazul minorilor sunt necesare datele din certificatul de nastere). Dupa finalizarea acestei prime etape si acceptarea intrarii in program, urmeaza completarea cererii de inscriere si consimtamantul pentru participare.
  • Fiecare participant inscris primeste un numar de inregistrare si un e-mail de confirmare, urmand sa fie contactat pentru programare si testarea propriu-zisa.
  • Un call-center dedicat va tine legatura cu bucurestenii inscrisi in program si le va comunica data si ora la care vor trebui sa se prezinte la unitatea medicala afiliata pentru testare.
  • Primaria Capitalei, prin Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale, a incheiat deja parteneriate cu spitale de stat si clinici private care au dorit sa intre in acest proiect si care detin aparate de testare PCR acreditate de Ministerul Sanatatii si avizate de Directia pentru Sanatate Publica (DSP).

“Am propus in luna mai acest proiect prin care 11.000 de bucuresteni pot beneficia gratuit de testare pentru depistarea infectarii cu noul coronavirus. Capitala se inscrie, astfel, in randul marilor metropole europene, care aplica deja principiul testarii extinse, promovat si de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Vor fi utilizate teste de tip antigen standard RT-PCR, cele mai utilizate la ora actuala pe plan mondial pentru diagnosticarea infectiei cu SARS-CoV-2. Saptamana viitoare vom incepe si celalalt proiect de testare anuntat, proiectul care vizeaza realizarea testelor de anticorpi pentru 10.500 de bucuresteni, care va indica felul in care a circulat virusul in Capitala.”, spune primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Cei care doresc sa se inscrie in aceste proiect pot accesa (probabil doar dupa ora 13:00, astazi – 22 mai 2020) site-ul http://www.testampentrubucuresti.assmb.ro/

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

thirteen − 13 =