Bucurestiul dupa cutremur sau cum se poate schimba harta orasului dupa urmatorul seism major!

cutremur

Titlul pe care l-ati citit mai sus este chiar numele unui site lansat recent si care ne pune in fata unei realitati extrem de dure: cum va arata Bucurestiul dupa un cutremur major, care ne poate lovi oricand.

Site-ul, creat de Asociatia pentru Reducerea Riscului Seismic (ReRise) si geo-spatial.org, analizeaza si estimeaza pagubele materiale pe care le-ar putea inregistra Capitala in urma unui cutremur puternic.

In acelasi timp, platforma invita companiile care dispun de utilaje sa se inscrie in #ReDU – Registrul Digital al Utilajelor, cu scopul “crearii unei harti în timp real cu toate utilajele pregătite pentru eliberarea căilor de acces după cutremur, salvarea persoanelor de sub dărâmături și punerea în siguranță a structurilor afectate”.

Cateva estimari in cifre concrete

Potrivit informatiilor publicate deja pe site-ul dupacutremur.ro, daca Bucurestiul ar fi lovit acum de un cutremur de magnitudinea celui din ’77, harta orasului ar arata cu totul altfel, si asta nu in sens bun, din pacate.

De exemplu, estimeaza platforma, suprafata totala posibila a zonelor de daramaturi echivaleaza cu de 14 ori suprafata parcului Cismigiu (218 ha), iar 400 de strazi sunt in risc de blocaj din cauza daramaturilor pe cel putin o portiune (in total ar fi vorba despre 24 de km – lungime totala a segmentelor de circulatie ce pot fi blocate).

Initiatorii proiectului spun ca numeroase zone din oras se afla in risc de izolare dupa un cutremur major, putand deveni adevarate insule din cauza cailor de acces ce ar putea fi blocate. Mai mult, insa, analiza si estimarile celor de la dupacutremur.ro sunt facute, in mod evident, bazandu-se pe informatiile disponibile acum rezultate din expertizari. Asta inseamna ca exista inca un numar important de cladiri potential vulnerabile, dar despre care nu stim nimic in mod oficial.

Pentru harta interactiva cu toate cladirile din Bucuresti expertizate seismic puteti accesa ACEST LINK

De asemenea, va invitam sa aruncati o privire chiar pe site-ul AICI DUPACUTREMUR.RO, pentru ca exista o cantitate mult mai mare de informatii extrem de utile decat am reusit noi sa cuprindem in articol!

Si inca ceva. O invitatie sa va implicati si voi in proiect, pentru ca, da, oricine poate ajuta: “De la pregătirea individuală, până la strategii și politici publice de nivel național, reducerea riscului seismic presupune eforturi și implicare la toate nivelurile societății. E nevoie de noi toți. Dacă vrei să contribui în vreun fel la dezvoltarea platformei, dacă ai idei pe care vrei să ni le comunici, sau dacă ai orice fel de nelămurire sau solicitare, așteptăm un semn la office@rerise.org

CITESTE SI: Cat de eficiente sunt cu adevarat aplicatiile care te anunta cand va fi un seism?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

1 × 5 =