In sfarsit, Capitala ar putea avea buget. Urmeaza votul in CGMB

buget

Scandalul dintre USR PLUS si Nicusor Dan pe marginea bugetului Capitalei, subiect despre care scriam saptamana trecuta, are sanse sa se stinga incet, incet. Se pare ca dupa negocierile de ieri dintre fondatorul USR (USB) si actuala formatiune USR PLUS s-a ajuns la un compromis. Solutia, respectiv scaderea bugetului cu un miliard de lei, pare firava si nemultumeste inca mare parte dintre consilierii USR PLUS, dar care ar putea sa fie aprobat totusi intr-o sedinta extraordinara de consiliu convocata astazi la 15.30.

Nicusor Dan a anuntat pe Facebook ajungerea la un compromis pe buget:

“Discuțiile de joi seară privind bugetul Capitalei au înregistrat progresele sperate. Am convenit o serie de ajustări la proiectul de buget, ajungând astfel la o formă acceptată de toată lumea.

Sigur, nu e un buget perfect, dar e pasul necesar și corect pentru a începe investițiile în Capitală și pentru a elimina datoriile și problemele din perioada Firea-PSD. Vom lucra împreună în continuare, inclusiv în perspectiva rectificării din a doua parte a anului, pentru a îmbunătăți abordarea în chestiunile bugetare.

Susțin de aceea sporirea solidarității în coaliție, dar și realism maxim în privința chestiunilor dificile.

Mulțumesc liderilor și reprezentanților USR PLUS, PNL și PMP pentru contribuția la găsirea unei soluții.”

In acelasi timp, Horia Tomescu, viceprimarul Capitalei din partea USR PLUS considera ca bugetul scazut cu un miliard, “tot nu este realist” dar anunta, tot pe Facebook, ca il va sustine la vot:

“În urma discuției pe care am avut-o aseară cu primarul general și cu partenerii de coaliție, copreședinții USR PLUS București vor propune Biroului Municipal USR PLUS București aprobarea de către consilierii USR PLUS a noului proiect de buget, în baza următoarelor argumente:

-Varianta de buget rezultată în urma ultimelor discuții este mai aproape de realitate: cu 1 miliard mai aproape de realitate;
-Este nevoie de un buget aprobat cât mai repede, pentru a putea primi transferurile pentru luna mai de la Bugetul de Stat;
-Aprobarea acestui buget, în această formă, este doar depășirea unui punct mort. Însă de a doua zi, primarul general și partidele care formează majoritatea în Consiliul General trebuie să identifice soluții și să urmeze un plan de măsuri concrete de echilibrare în mod real a bugetului. Mai clar: trebuie să identifice surse de venituri reale sau să ajusteze cheltuielile prioritizând ceea ce este esențial pentru bucureșteni și pentru dezvoltarea orașului.”

Tot Horia Tomescu lasa sa se inteleaga din postarea sa pe Facebook ca vor urma si alte discutii, probabil la fel de aprinse, intre actualul primar si consilierii USR PLUS, in conditiile in care actuala coalitie ”nu functioneaza asa cum trebuie”:

“O spunem foarte clar: bugetul în această variantă îmbunătățită nu este încă unul realist. Și eu și colegii mei avem încredere că prin rectificări bugetare succesive vom aduce proiecția bugetară de astăzi cât mai aproape de realitate. Pe termen mediu și lung, este evident că nu putem continua așa. „Rețeta Firea” a adus orașul în faliment. Aprobarea acestui buget nu face decât să câștige timp, timp pe care coaliția de la București trebuie să îl folosească pentru reforme reale și accelerate.

Din păcate, actuala coaliție care îi oferă primarului Nicușor Dan majoritatea în Consiliul General nu funcționează așa cum ar trebui, iar angajamentele luate înainte de alegeri nu au fost respectate. Săptămâna viitoare vor avea loc întâlniri pentru a reașeza colaborarea de care avem nevoie pentru a ne îndeplini angajamentele asumate în fața bucureștenilor acum șapte luni.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

four × 3 =