Cât îi va costa de fapt încălzirea în această iarnă pe bucureșteni? Televiziunile bat câmpii și panichează oamenii degeaba

bugetul pe 2023

Cât îi va costa de fapt încălzirea în această iarnă pe bucureșteni? O parte din presa inconștientă se joacă cu cifre exorbitante. Asttel, dacă ne luăm după Digi 24, post de televiune care pare să fi preluat modelul România TV în ultima vreme, la un apartament de 3 camere costul încăzirii în această iarnă ar fi de peste 1000 de lei (dar autorul articolului uită să menționeze de subvenție!) Înțelegem că inducerea de panică în rândul populației mărește ratingul, dar parcă exagerările astea sunt de-a dreptul idioate!

Noi o să ne îndreptăm atenția către surse mult mai credibile și care nu au dau cu gigacaloria …în fasole. ECONOMICA.NET a realizat un articol, la mijlocul lunii trecute, în care calculează costurile încălzirii la bloc, în București, în contextul dublării prețului la gigacalorie.

Cei de la Economica explică foarte clar că prețul gigacaloriei în București este acum 330 de lei, față de prețul anterior de de 137 de lei (preț menținut la același nivel timp de 11 ani). Prețul total al gigacaloriei este într-adevăr de 900 de lei, însă diferența de la 330 la 900 este subvenționată de PMB. Desigur, unica problemă este ca Primăria Capitalei să facă și rost de bani (de la Guvern, evident) pentru a putea susține această subvenție, iar demersuri se fac deja de ceva vreme. Pe scurt, ne este greu să credem că problema nu va fi rezolvată.

Deci cât va costa în această iarnă încărzirea în blocurile racordate la sistemul centralizat de termoficare? Iată calculele făcute de Economica.net:

”O garsonieră cu o persoană consumă 0,39 GCal pentru încălzire și 0,07 GCal pentru apa caldă. În total așadar, costul din ianuarie pentru energia termică va fi de 160 de lei.

Un apartament de două camere și două persoane consumă 0,56 GCal pentru încălzire și 0,14 GCal pentru apa caldă. În total așadar, costul din ianuarie pentru energia termică va fi de 242 de lei.

Un apartament de trei camere și trei persoane consumă 0,67 GCal pentru încălzire și 0,21 GCal pentru apa caldă. În total așadar, costul din ianuarie pentru energia termică va fi de 305 de lei.

Un apartament de patru camere și patru persoane consumă 0,84 GCal pentru încălzire și 0,28 GCal pentru apa caldă. În total așadar, la un preț facturat al gigacaloriei de 346,5 lei (cu TVA inclus, iarna este cotă redusă) costul total din ianuarie pentru energia termică va fi de 388 de lei.”, scriu jurnaliștii de la Economica.

PS: pentru ”conformitate”, cum se zice:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

3 × one =