Câteva vești bune de la Nicușor Dan despre Parcul Natural Văcărești

Parcul Natural Văcărețti

Dacă există ceva care a atras atenția cu adevărat administrației municipale, atunci putem spune fără rezerve că acel ”ceva” este Parcul Natural Văcărești. Primarul Nicușor Dan vine frecvent cu informații legate de rezervație, după cum știți, iar asta se întâmplă de obicei pe pagina de Facebook a edilului. La fel și zilele trecute, când primarul a postat pe rețeaua de socializare intențiile PMB legate de Parcul Natural Văcărești, dar și câteva informații legate de ce s-a făcut concret de când Primăria Generală administrează zona protejată.

Continuăm implementarea măsurilor necesare protejării şi valorificării Parcului Natural Văcăreşti (PNV). Avem în vedere realizarea de investiţii pentru punerea în valoare a parcului, supravegherea atentă a zonei şi atragerea alături de noi a celor mai buni specialiști în domeniu, care să sprijine proiectele administrației.”, a scris primarul pe Facebook.

În acelați timp, Nicușor Dan a prezentat și cîteva dintre lucrurile concrete făcute până acum:

  • Am finalizat studiile hidrologic şi geotehnic necesare protejării habitatelor naturale existente în parc şi am realizat o propunere de Regulament al Parcului Văcărești care urmează să obţină aprobarea Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate şi a Ministerului Mediului;
  • Am demarat elaborarea Planului de management al PNV, la care participă o serie de specialişti coordonaţi de renumitul ornitolog Jozsef Szabo. O primă versiune a acestuia va fi disponibilă în luna noiembrie.
  • Am asigurat şi întărit paza Parcului Văcăreşti. În prezent aceasta este asigurată de 6 agenţi prezenţi în parc 24 de ore din 24.
  • Am igienizat spaţiul aferent Parcului, fiind colectate şi evacuate de la începutul anului circa 30 de tone de deşeuri. În prezent, igienizarea parcului se face permanent.
  • Am intervenit pentru eliminarea plantelor de ambrozie, fiind eliminate zonele compacte cu astfel de plante. Acţiunea pentru eliminarea ambroziei va fi una constantă.
  • Am început să organizăm tururi ornitologice ghidate, în cadrul cărora participanții pot observa speciile de păsări din parc.
  • Am demarat o serie de investiții precum: instalarea de noi observatoare în locul celor vechi şi degradate, realizarea de trepte pietonale pentru vizitatori la cele două intrări principale ale parcului, dar şi dotarea cu camere video de supraveghere (Primăria Sectorului 4 a contractat deja achiziţia acestora).
  • Am propus mai multor cercetători, profesori universitari și renumiţi biologi să fie membri în viitoarele Consilii Științific şi Consultativ ale PNV.

În final primarul îi invită ”pe toți iubitorii de natură, bucureșteni sau turiști în București, să viziteze Parcul Natural Văcărești și să se bucure de această zonă minunată, aflată la doar câțiva kilometri de centrul Capitalei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

thirteen + 6 =