Crematoriul “Cenusa”, pe a carui pagina de facebook gasim descrierea “muzeu/galerie de arta”, adaposteste cenusa a mii de morti. Din anul 1928 cand cuptorul sau a intrat in functiune, peste 60.000 de trupuri au fost arse. Printre cele mai importante personalitati incinerate aici amintim: Garabet Ibraileanu, Eugen Lovinescu, Ana Pauker, Anton Holban si multi altii.
Este un loc al groazei, pe ale carui culoare zac impietrite, in micile urne cu cenusa, chipurile mortilor. Pana in anul 2002 cand a fost inchis, crematoriul elimina un miros greu de suportat pentru locuitorii cartierului. De fapt, acesta este si unul dintre motivele pentru care a fost inchis: nu avea filtre de aer si incalca legislatia mediului. Imi amintesc cum aerul din Parcul Tineretului devenea irespirabil, uneori dis-de-dimineata, alteori spre seara. Cateodata mirosul ajungea pana la liceul in care am invatat, facandu-ne sa constatam amarnic: “Iar au ars pe cineva la Crematoriu!”
Nu cred ca exista locuitor al Sectorului 4 care sa nu isi aminteasca aceste amanunte. Ceea ce nu stiti, insa, este felul in care arata in interior si procedeul prin care trupurile fara viata erau reduse la pulbere.
Crematoriul are inauntru un altar din marmura, cu stalpi inalti. In mijloc exista un lift. Dupa slujba de deces, oficiata in capela Crematoriului, trupul era pus in acel lift care il cobora in subsol. Acolo era aruncat in cuptor, dupa care se recupera cenusa. Aceasta putea fi pastrata chiar acolo sau luata de familia raposatului.
Astazi Crematoriul este intr-o stare avansata de degradare. Am trecut pe acolo si am fost socati de felul in care arata aceasta cladire. Nici nu il putem imagina altfel, daca ne gandim la spiritele ce il bantuie, facandu-l sa para cea mai buna alegere pentru un film de groaza. Cum de nu s-a gandit nimeni la asta pana acum? Contra unei sume modice pe an, continua sa adaposteasca urne cu cenusa in fata carora familiile decedatilor se pot reculege, pot aprinde o lumanare sau pot depune flori.
Este posibil ca, in curand, cladirea Crematoriului, ca orice monument istoric, sa devina muzeu. Infricosator sau nu, Crematoriul “Cenusa” are si pagina de Facebook si …cateva like-uri? Asta este o alta poveste, despre care va vom povesti intr-un articol viitor.
corina
May 12, 2016 at 1:58 pm
Nu am stiut ca si un crematoriu poate deveni monument istoric sau muzeu dar chiar arata infricosator si nu cred ca s-ar inghesui lumea sa il viziteze daca va deveni muzeu.
Mihaela
May 12, 2016 at 2:35 pm
Eu cred ca ar veni multa lume pentru ca omul este curios din fire,
îi place senzaționalul. Se vor face bani.
TILICA CUSCA
May 12, 2016 at 9:37 pm
Este un monument de arhitectura mortuara iar columbarul este locul unde sunt tinute urnele cu cenusa la fel ca intr-un cimitir> sunt sute de personalitati acolo !
AncaP
May 13, 2016 at 10:36 am
Este o cladire , un loc care face parte din istoria orasului.Ca si arhitectura chiar foarte deosebit, iar pentru unele familii probabil la fel de important ca tot ce tine de stramosi, de inaintasi.Si in Cimitirul Bellu se duce lumea sa viziteze unele morminte, asa ca ….
Razvan
July 4, 2016 at 9:12 am
eu as merge sa-l vizitez
Eugenia
February 21, 2023 at 6:55 pm
Nu este nimic infricosator,e doar un loc linistit unde unele suflete au ales sa se odihneasca pe veci. Cladirea are arhitectura deosebita,insa trebuie reconsolidata