Pe vremea cand abia invatam sa mananc, mama imi povestea ca imi placeau bananele. Numai ca era o problema: nu se gaseau. Rar reusea sa imi aduca cateva, verzi, pe care le puneam pe soba bunicii sa se coaca. Din cauza faptului ca mamele erau obligate sa se intoarca la serviciu dupa 3 luni ma cresteau bunicii. Ce vremuri!
Imi amintesc de sticlele acelea cu gura larga in care cumparau ai mei laptele, dupa ce stateau cateva ore la coada. Asta cand aveam ghinionul sa ma aflu in oras, caci la tara era mai simplu. Ce Nan nu stiu de care, scutece de unica folosinta sau servetele umede? O folie de protectie acoperea salteaua patului cu arcuri, sub cearsaful alb, apretat. Va mai amintiti?
Sarbatorile din vremea comunismului, nu stiu de ce, miros a nostalgie. Chiar daca erau restrictii in ceea ce priveste Nasterea si Invierea Domnului, oamenii sarbatoreau. Se ofereau si se primeau cadouri. In acele perioade se gaseau chiar si portocale, iar casa se umplea de mirosul cojilor puse la uscat. Unii spun ca era bine, altii ca o duceau rau…
Pana la urma, in toate timpurile au existat si parti bune, si parti rele. Depinde ce alegem sa privim sau care parte ne-a influentat mai puternic. Daca ne gandim la faptul ca Mos Craciun se numea Mos Gerila, ca bradul de Craciun era pomul de iarna, ca erau interzise colindele, urarile traditionale sau impodobirea pomului in Ajunul Craciunului, ca stateam la cozi, ca erau rafturile goale, nu aveam acces la informatii, se scria putin si controlat, am putea spune ca era rau. Daca ne gandim la faptul ca nu vedeam cersetori pe strazi, ca tot romanul avea cozonaci de sarbatori, primea cadouri si bani pentru copii, i se oferea un loc de munca si o casa, am putea spune ca era bine.
Totusi, sarbatorile au fost si au ramas sarbatori, in comunism si in capitalism, cu parti placute ori neplacute:
Sa fie romanul vesnic nemultumit, sa nu stie sa se bucure de sarbatori si oferte sau se plimba dezechilibrat de la o extrema la alta, nereusind sa gaseasca un punct de mijloc?
Sarbatorile din toate timpurile poarta amprenta noastra, a celor ce le-am trait. Sunt diferite si asa vor ramane. Depinde de fiecare dintre noi cum le interpretam, ce semnificatie le dam si cat tinem la ele.