De ce nu au intrat de fapt mașinile de pompieri în pasajul Unirii la incendiul de ieri?

Pasajul Unirii

Ce spune primăria Sectorului 4 despre incidentul de ieri cu autoturismul care a luat foc în Pasajul Unirii? 

Primăria Sectorului 4, cea care a și reabilitat recent pasajul Unirii, afirmă că noul sistem de detecție și de evacuare a fumului s-a declanșat automat, ajutând echipele de intervenție la evacuarea oamenilor. Explicațiile Primăriei, măcar de data asta, sunt confirmate și de către Prefectul Capitalei, și de către Șeful DSU, care explică și de ce mașinile de intervenție ale pompierilor nu au intrat în tunel.

”La evacuarea fumului gros produs de incendiul care a cuprins mașina, ce a ars în întregime, au contribuit decisiv instalațiile de alarmare și de evacuare a fumului care au pornit de îndată, în momentul în care senzorii de detectare s-au declanșat. Noul sistem de ventilație complet automatizat, montat în Pasajul Unirii a făcut astfel posibilă evacuarea în siguranță a persoanelor din cele aproximativ 100 de mașini aflate în acel moment, atât în interiorul tunelului, pe ambele sensuri de mers, cât și pe rampele exterioare ale acestuia.”, spun cei de la primărie.

Vă reamintim că ieri, în jurul orei 09:30, un autoturism în care se aflau trei adulți și un copil, a luat foc în mers în momentul în care traversa Pasajul Unirii în direcția Bulevardului Dimitrie Cantemir. În cel mai scurt timp de la producerea incendiului, la fața locului au ajuns mai multe echipaje de pompieri ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dealul Spirii” București-Ilfov care au intervenit cu opt autospeciale de stingere și cinci echipaje de ajutor SMURD pentru evacuarea persoanelor aflate în acel moment în interiorul pasajului subteran și pentru stingerea focului.

După cum scriam și ieri, din fericire nimeni nu a fost rănit, însă în urma izbucnirii incendiului în interiorul pasajului au fost produse o serie de daune materiale. Potrivit primăriei, echipele de specialiști vor repara ce este de reparat, iar ”pasajul va fi redat traficului rutier după ce toate condițiile de siguranță vor fi îndeplinite”.

De ce nu au intrat în tunel mașinile de pompieri? Nu, nu pentru că nu au loc…

Imediat după incidentul de ieri, rețele sociale au fost luate cu asalt de ”specialiștii” de serviciu. Am aflat astfel că mașinile de pompieri nu au intrat în tunelul de la Unirii pentru că ”nu au avut loc”. Așa-numita informație a fost demontată chiar de către şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat:

“Au fost mai multe speculaţii pe care noi le-am urmărit. Una dintre ele că una dintre maşinile de pompieri n-ar fi intrat (în pasaj – n.r.), pentru că este foarte înaltă. Nu este corect. Pompierii n-au intrat cu maşinile în fum pentru că nu se intră cu maşinile de pompieri în fum, ci doar se trag furtunurile şi intră persoane, dar nu se intră cu maşinile într-o vizibilitate zero”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

eighteen − eighteen =