Primaria Capitalei anunta ca STB si Metrorex “armonizeaza” oferta comerciala incepand cu 1 august. De fapt, insa, vorbim despre o scumpire masiva a calatoriilor STB si Metrorex, concomitent cu introducerea biletului in comun pentru transportul subteran si cel de suprafata. Haideti sa vedem impreuna care sunt noile tarife, cu precizarea ca, intr-adevar, ultima actualizare de preturi a avut loc in 2008 la STB si in 2014 la metrou.
Asa-numita “armonizare” a tarifelor la transportul in comun din Bucuresti implica si o crestere tarifara care, in cazul STB este de la 1,3 lei la 3 lei per calatorie (sau 10 bilete pot fi achizitionate cu 25 lei), iar in cazul metroului, este de la 2,5 lei la 3 lei per calatorie.
- O calatorie cu metroul sau transportul in comun terestru va costa 3 lei, iar un bilet comun STB / Metrorex va fi 5 lei.
- Pentru suma de 5 lei, un calator va beneficia de o calatorie cu metroul si 90 de minute in transportul in comun terestru.
- Un abonament de 24 de ore va costa 8 lei, iar abonamentul comun STB / Metrorex pentru 24 de ore va fi 14 lei.
- Noutatea la abonamentele de 24 si 72 de ore este ca acestea vor fi chiar 24 de ore de la momentul emiterii. Se elimina notiunea de abonament „de zi” care, cumparat la ora 18:00, de pilda, era valabil doar 6 ore din acea „zi”.
- Ambele societati introduc si optiuni favorabile pentru companiile care doresc sa isi sustina angajatii sa foloseasca transportul in comun.
- Vor exista abonamente de o luna, 6 luni si 12 luni. Preturile lor vor fi de 80 de lei separat pentru fiecare dintre retele (140 de lei in comun STB / Metrorex), 400 de lei (700 de lei in comun STB / Metrorex), respectiv 700 de lei (1200 de lei in comun STB / Metrorex).
- Ambele companii ofera posibilitatea de recuperare a abonamentelor nominale in caz de pierdere. Titularii se pot prezenta cu actul de identitate, iar abonamentele vor fi emise din nou pe numele acestora.
Cum se vad lucrurile din gradina autoritatilor? Ca de obicei, putin altfel decat din gradina noastra. Ce ne spun ministrul Transporturilor si primarul general? Ei bine, cresterea de preturi, promit cei doi, se va reflecta in calitatea si conditiile de calatorie cu mijloacele de transport in comun. Iar in acest context atat primarul cat si ministrul “ii incurajeaza pe bucuresteni sa opteze pentru un transport in comun terestru si cu metroul”.
Daca ne permiteti o gluma, suntem convinsi ca de asta nu renuntau bucurestenii la masinile proprii, era prea ieftin transportul in comun…
SURSA