“(…)Cunoscut si sub numele de Delta Vacaresti sau Delta dintre blocuri, acest areal va fi primul parc natural urban din Europa continentala – un motiv de mandrie pentru noi toti romanii! Bucurestenii, pe de alta parte, vor beneficia de cel mai mare spatiu verde din Capitala – 186 de ha, un adevarat plaman verde in mijlocul celei mai mari aglomerari urbane a tarii. Parcul va oferi oportunitati de recreere, turism, educatie ecologica si cercetare stiintifica, dar va contribui si la managementul indundatiilor si combaterea efectului de sera. Lacul Vacaresti este un exemplu evident al capacitatii naturii de a-si recastiga drepturile. Este un spatiu care a fost lasat 25 de ani de izbeliste”, a declarat ministrul Mediului.
Decizia autoritatilor a fost salutata si de catre Asociatia Parcul Natural Vacaresti (APNV), care considera ca “Infiintarea Parcului Natural Vacaresti este exemplul clar ca o initiativa civica, promovata cu perseverenta si competenta, poate fi finalizata cu succes in ciuda numeroaselor obstacole birocratice. Campania de infiintare a Parcului Natural Vacaresti a durat 4 ani”, potrivit unui comunicat de presa al APNV, citat de catre Agerpres.
Ce se va intampla cu litigiul care vizeaza terenurile din Delta Vacaresti? Potrivit declaratiilor ministrului Mediului, exista 6 proprietari in zona si peste 143 de cereri de retrocedare, din care 114 isi asteapta in care rezolvarea. Ceea ce trebuie precizat este autoritatile spun ca procesul de retrocedare va fi accelerat si, mai important, ca, in momentul in care vor intra in posesia terenurilor, proprietarii vor fi obligati sa se supuna regimului de arie protejata. Prin urmare se va analiza ulterior ce fel de activitati economice sau de alt tip vor putea desfasura proprietarii pe terenurile retrocedate în Parcul Natural Vacaresti.
Ce urmeaza? Desemnarea unui administrator al parcului, actiune care ar trebui finalizata pana in toamna, cu implicarea si consultarea societatii civile.