Nicusor Dan cheamă DNA la STB pentru achiziția de tramvaie inițiată în 2019

achiziția de tramvaie

Primarul General, Nicușor Dan, a anunțat pe pagina sa de Facebook, că a sesizat Direcția Națională Anticorupție (DNA) cu privire la mai multe aspecte identificate de Corpul de Control al Primarului General după o verificare la STB, aspecte care în opinia edilului sunt nelegale. Sesizarea lui Nicușor Dan se referă la achiziția de tramvaie noi din gama de 18 metri în urma unei proceduri demarate de STB în 2019 și încheiată în anul 2020 cu declararea firmei Electroputere VFU Pașcani drept câștigătoare a licitației.

Primarul afirmă că achiziția ridică mai multe semne de întrebare

”1.De ce conducerea STB reprezentată de la acea dată a continuat demersurile pentru finalizarea procedurii de achiziție, deși la momentul aprobării raportului de procedură nu avea alocate fondurile necesare în conformitate cu prevederile legale?

2.De ce STB a decis încă din anul 2019 să achiziționeze tramvaie de 18 metri în contextul în care fluxul de călători ar justifica o nevoie de tramvaie mai lungi?

Opțiunea STB a fost pentru VFU Pașcani care aducea componente din Rusia și vindea apoi la prețuri majorate.

Situația de fapt este agravată și de faptul că VFU Pașcani a introdus în instanță o cerere de penalități în valoare de 1% pe zi din valoarea contractului până la încheierea contractului cu STB.”, a scris Nicușor Dan pe Facebook.

Vă reamintim că în 2020, după atribuirea contractului firmei Electroputere VFU Pașcani, invocând probleme de buget, STB a decis să suspende finalizarea procedurii. Ulterior a urmat o serie de procese între cele două părți, pentru ca în februarie 2022 instanța să decidă obligarea STB SA să cumpere cele 40 de tramvaie stipulate în contract.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

17 − fourteen =