AEP a publicat Ghidul de prevenire și combatere a acțiunilor de dezinformare a alegătorilor

dezinformare

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a realizat și publicat Ghidul de prevenire și combatere a acțiunilor de dezinformare a alegătorilor, potrivit unui comunicat de presă al autorității.

Materialul prezintă, într-un limbaj accesibil, elementele care compun acțiunile de dezinformare și oferă un set de instrumente pentru înțelegerea caracteristicilor conținutului dăunător și pentru dezvoltarea abilităților de identificare și analiză a informațiilor false, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pe care aceste fenomene le-ar putea avea asupra procesului electoral.

Ghidul oferă, totodată, o serie de recomandări adresate jurnaliștilor, creatorilor de conținut și competitorilor electorali, care vizează promovarea unui climat de etică în mediul informațional în contextul desfășurării perioadei electorale.

„Fenomenele din sfera dezinformării pot influența participarea la vot și opțiunile alegătorilor, prin urmare constituie pericole reale la adresa democrației. Mediul informațional devine, pe zi ce trece, tot mai greu de navigat din cauza aglomerării de date și informații, fapt ce îngreunează distincția dintre adevăr și fals. Prin acest demers ne propunem să contribuim la stabilirea unui climat de încredere și integritate în organizarea și desfășurarea alegerilor din anul 2024 și să le oferim alegătorilor instrumente concrete prin care să poată obține o imagine corectă asupra procesului electoral”, a afirmat președintele AEP, Toni Greblă.

Ghidul de prevenire si combatere a acțiunilor de dezinformare a alegătorilor este disponibil pe pagina web a AEP www.roaep.ro și poate fi accesat la următorul link https://www.roaep.ro/prezentare/wp-content/uploads/2024/03/GHID_GLFN_FINAL.pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published.

1 × 4 =