Inca un incendiu in Parcul Vacaresti: au fost afectati 4000 de mp de vegetatie

Delta Vacaresti

Pana sa fie declarata zona naturala portejata, Parcul National Vacaresti (fostul lac Vacaresti) risca sa dispara cu totul in scurt timp. In ultima perioada, parca sistematic, au avut loc incendii care au distrus o mare parte din  vegetatie. La inceputul acestei saptamani, un nou incendiu a mistuit 4000 de metri patrati de vegetatie, conform informatiilor provenite de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU).

Incendiul a avut loc luni, 22 februarie, in jurul orei 16:00, iar pompierii au intervenit cu mai multe autospeciale.

Din pacate, incidentul nu este unul izolat, incendii similare izbucnind si in martie 2015 si septembrie 2014. Proiectul de transformare a fostei albii a lacului Vacaresti in zona naturala protejata a fost initiat in urma cu mai bine de doi ani, a primit avizul pozitiv al Consiliujlui General al Municipiului Bucuresti (GCMP), insa lucrurile s-au blocat la nivelul guvernului, in ciuda insistentelor organizatiilor civice si ONG-urilor care sustin initiativa. Si, din pacate, o Hotarare de la Guvern care sa clarifice statutul de arie naturala protejata pare ca se va lasa in continuare asteptata. Printre motive se numara si cateva chichite legsislative. In plus, pentru ca Guvernul sa poata declara zona Parcul Vacaresti arie naturala protejata, Ministerul Mediului ar trebui sa recurga la cateva exproprieri de terenuri care se afla in proprietate privata.

In concluzie, pana cand autoritatile vor gasi timp pentru rezolvarea acestor probleme de ordin legal, Parcul Vacaresti s-ar putea sa dispara cu totul, mai ales daca ne uitam la ritmicitatea cu care au loc incendiile si la dimensiunile acestora. Si mai tragic este ca odata cu flora din zona Vacaresti va disparea si fauna care face acest parc atat de inedit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

20 − ten =