Campanie sub acoperire pe Instagram a Politiei Romane: “Catalog de furturi”. Voi ati auzit de Luis Calificatu?

Luis Calificatu

Cea mai recenta campanie de informare si prevenire demarata de Politia Romana, in colaborare cu agentia de publicitate Mercury 360, este probabil si cea mai inspirata de pana acum. Initiativa, promovata sub “acoperire” pe Instagram, cu ajutorul unui personaj fictiv, Luis Calificatu, a reusit sa starneasca extrem de multe reactii. Prin urmare, campania sub acoperire a ajuns la foarte multi utilizatori ai retelelor de socializare care obisnuiesc sa puna pe internet imagini din propria locuinta, fara sa constientizeze ca astfel dau ponturi foarte valoroase hotilor.

Pentru a ilustra modul in care opereaza infractorii, a fost creat un personaj fictiv numit Luis Calificatu care a urmarit zeci de utilizatori de social media, printre care si 8 influenceri, si le-a transformat pozele personale intr-un catalog cu obiecte de vanzare.

Cu acordul utilizatorilor „filati” pe retelele de socializare, personajul Luis Calificatu a preluat pozele acestora si le-a repostat pe profilul sau de Instagram, modificate: cu fetele acestora ascunse si cu obiectele de valoare semnalizate prin descrieri si preturi de vanzare la negru.

“Campania a fost lansata joi, 7 mai 2020, in perioada de izolare in care utilizatorii publicau mai multe poze din locuintele lor decat de obicei. Utilizatorii de Instagram au putut vedea comentarii suspecte lasate de personajul Luis Calificatu la pozele influencerilor. Cei care au fost curiosi sa afle cine este au putut vedea pe profilul sau un intreg catalog cu poze preluate si modificate, cu obiecte ale altor utilizatori puse la vanzare alaturi de promisiunea „disponibil in curand”.”, potrivit unuiu comunicat de presa al Politiei Romane.

Dupa o serie de reactii de indignare starnite pe Instagram, campania a dezvaluit mesajul Politiei Romane: „Ce e postat e filat. Ai grija ce dai din casa!”

Potrivit sursei citate, lansarea campaniei va fi urmata de o serie de materiale de informare care ajuta utilizatorii sa previna furturile din locuinte printr-un comportament responsabil in mediul online.

In final, Politia face mai multe recomandari:

  • Evitati sa faceti publice pe retelele de socializare imagini cu obiecte de valoare din locuinta, configuratia acesteia si posibilele cai de acces.
  • Faceti-va conturile de pe retelele de socializare inaccesibile persoanelor necunoscute si nu dezvaluiti date personale celor pe care ii cunoasteti doar in mediul online.
  • Nu faceti publica pe Internet plecarea de acasa si rugati vecinii sa va anunte imediat daca vad straini in preajma locuintei dumneavoastra. Procedati la fel atunci cand ei sunt plecati.
  • Asigurati usa cu vizor, incuietori sigure, lant de siguranta si nu lasati cheia sub pres sau in cutia cu scrisori.
  • Nu lasati bilete in usa atunci cand plecati de acasa; rugati un vecin sa ia eventualele facturi, instiintari sau materiale promotionale prinse in usa.
  • In cazul in care la usa se prezinta persoane care vand sau cumpara diferite produse, evitati-le si nu le permiteti accesul in locuinta.
  • Cand parasiti locuinta, verificati daca ati incuiat usa apartamentului, ferestrele, usa de la balcon. Inchideti bine ferestrele apartamentelor situate la parter, la primul si ultimul etaj; dotarea cu gratii da un plus de siguranta.

SURSA: IGPR

Leave a Reply

Your email address will not be published.

seven − 3 =