Proiect pilot smart la Piața Sudului – primăria a instalat o „super stație” de încărcare solară. La ce folosește?

solară

Primăria Sectorului 4 a demarat un nou proiect care promovează conceptul de energie verde pentru locuitorii care dețin biciclete sau trotinete electrice. Este vorba despre montarea unei stații de încărcare a device-urilor portabile și vehiculelor electrice pe două roți, ce folosește doar energie solară.

Pentru că vorbim despre un proiect pilot, momentan a fost instalată o singură astfel de stație în sectorul 4, mai exact la Piața Sudului.

Dispune de un panou solar și se pare că poate genera destulă energie pentru a încărca simultan mai multe echipamente electrice (telefoane mobile, trotinere electrice, biciclete electrice etc.).

După cum afirmă primarul de la 4, Daniel Băluță, într-o postare pe rețeaua de socializare Facebook, este vorba despre un proiect asupra oportunității căruia poate decide comunitatea sectorului 4.

Cu alte cuvinte, dacă oamenii vor decide că astfel de stații sunt utile, atunci numărul lor va crește, cel puțin în principalele zone ale sectorului. Dacă nu, nu.

Iată de spune primarul în postarea de pe Facebook:

„Telefonul, trotineta sau bicicleta electrică, toate pot fi alimentate smart, folosind energie verde, chiar la Piața Sudului, în inima Sectorului 4. Aici avem, pentru pasionații de vehicule alternative propulsate electric, o super stație de încărcare, ce folosește doar energia captată de panouri solare. Un model, un proiect pilot, în urma căruia comunitatea noastră poate decide asupra oportunității și utilității unor astfel de servicii publice.”

Nu este prima dată când primăria sectorului 4 cochetează cu ideea de a implementa soluții smart.

O primă astfel de încercare a avut loc prin 2016 – 2017 când administrația locală a montat niște bănci inteligente în părculețul situat în apropierea intrării parcului Orăselul Copiilor. Aceste bănci, dotate cu mufe USB, ofereau posibilitarea de încărcare prin fir pentru gadgeturi precum telefoane mobile sau tablete, însă nu știm exact cât de mult a fost apreciată această idee.

O altă inițiativă a fost adusă în atenția locutorilor prin vara lui 2018, când administrația locală anunța că dorește implementarea unui nou tip de parcări de tip container pentru biciclete. Acestea erau și ele de tip smart, în sensul că puteau fi controlate prin intermediul telefonului mobil. Ideea fusese „importată” din Olanda, dar cum românii nu sunt în mod cert olandezi, ea nu a prins la noi, așa primăria a renunțat la achiziționarea acestor parcări (în plan era achiziționarea a 30 de astfel de containere -parcare smart).

Ce credem noi despre noul proiect este că nu va fi de prea mare interes pentru locuitori. Astfel ar sta lucrurile dacă primăria ar fi instalat prin sector niste grătare smart pe care să poată sfârâi niște mici și ceafă de porc…

Prin urmare, voi ce credeți, noul proiect pilot al Primăriei Sectorului 4 are vreo șansă să capteze atenția locuitorilor din sector?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

1 × 3 =