Liber la furat in primarii – Modificarile la Codul Penal au trecut si de Camera Deputatilor!

liber la furat

Cele mai recente modificari adoptate in Parlamentul Romaniei la Codul Penal, impinse cu un tupeu fantastic de catre coalitia de guvernare, risca sa dea foc Romaniei. Dezincriminarea abuzului in serviciu sau, ma rog, limitarea raspunderii penale la rudele apropiate, nu va face altceva decat sa dea unda verde coruptiei in administratie sau, asa cum spuneam in titlu, sa dea liber la furat in primarii.

Pentru ca, nu-i asa, nu-ti trebuie in mod obligatoriu rude ca sa furi ca in codru, ci cativa prieteni de nadejde… Si pentru ca opozitia habar nu are pe ce lume traieste si este incapabila sa dea o replica pe masura abuzurilor PSD-ALDE, se pare ca tot strada va fi singura care va avea cel mai greu cuvant de spus in razboiul asta care deja nu mai are nicio treaba cu politica, ci doar cu interesele personale ale unora. De altfel, se pare ca strada va trece la al nivel de protest, si tocmai de aceea spuneam ca Romania risca sa ia foc: pe retele sociale sustinatorii miscarii #rezist anunta intentia de a bloca Pietei Victoria in miezul zilei, iar pe seara se anunta un protest masiv: “Astazi iesim in strada si blocam capitala pana cand ei pleaca, pentru ca nu vom trai ca sclavi ai unor infractori.” Dar, sa ne intoarcem la cauzele care genereaza un astfel de raspuns virulent din partea protestatarilor, modificarile la Codul Penal, adoptate astazi si in Camera Deputatilor, care arata negru pe alb ca se va da liber la furat fara limita in administratie:

La articolul 297, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins: “Art.297.- (1) Fapta functionarului public, aflat in exercitiul atributiilor de serviciu reglementate expres prin legi, ordonante de guvern sau ordonante de urgenta, care refuza sa indeplineasca un act sau il indeplineste prin incalcarea atributiilor astfel reglementate, a unor dispozitii exprese dintr-o lege, ordonanta de guvern sau ordonanta de urgenta, in scopul de a obtine pentru sine, sot, ruda sau afin pana la gradul II inclusiv, un folos material necuvenit si prin aceasta cauzeaza o paguba certa si efectiva mai mare decat echivalentul unui salariu minim brut pe economie sau o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 5 ani sau amenda”.

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri – 4 iulie 2018, proiectul care aduce modificari la Codul Penal, cu 167 de voturi pentru, 97 impotriva si 19 abtineri

Ceea ce se declanseaza prin aceste modificari la abuzul in serviciu nu mai tine de politica, ci doar de interese mascate sub lozinca “functionarii sunt ingroziti acum ca pot fi acuzati de orice si nu mai semneaza niciun act“, pe care o tot auzim prin administratia locala de vreo doi ani! Cu alte cuvinte, ceea ce se intampla in aceste zile ne intereseaza si pe noi. Stim ca nu este un subiect  “din” sectorul 4, dar modificarile astea ar putea sa permita furtul din buzunarele noastre si sa-l mai faca si legal! Cum? Pai sa luam o situatie ipotetica:  edilul de sector face cum face si masluieste o licitatie, ajutat de un prieten, iar scopul este, logic, obtinerea unui folos material. Potrivit modificarilor la Codul Penal, care au trecut astazi si de Camera Deputatilor, primarul nu va pati nimic daca nu se va putea demonstra existenta folosului material necuvenit obtinut. Pentru ca actul de coruptie, desi existent si posibil usor de demonstrat (doar sunt atatea licitatii cu dedicatie) nu a fost pus la cale, vezi Doamne, pentru spaga, mita, comisioane etc. pentru ca primarul nu este ruda cu prietenul de furtisag din bani publici.

Ce urmeaza dupa ce Camera Deputatilor (for decizional) a adoptat astazi modificarilor la Codul Penal? Pai este previzibil si chiar si anuntat. Proteste masive in Bucuresti (si in restul tarii), in primul rand. Apoi, asa-numita opozitie politica, care “canta” pe aceasi voce dar nu este in stare sa se uneasca intr-o uniunea de Dreapta(!), a anuntat ca va ataca modificarile la Curtea Constitutionala. In rest, nu putem spune decat Dumnezeu cu mila!

CITESTE SI: Romania nu are lideri, are doar politicienii care ne tavalesc tara (opinie)

1 Comment

  1. mee

    iulie 4, 2018 at 2:56 pm

    liber la furat peste tot…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

10 − six =