Licitatia pentru noile autobuze RATB a fost blocata din nou. Firea: vom cere modifiarea legislatiei

autobuze

Tocmai ce vorbeam relativ recent despre birocratia care a blocat licitatia pentru achizitia a 400 de autobuze RATB chiar inainte ca procedura sa inceapa. Ei bine, procedura a inceput, dar iata ca un alt contestatar si-a facut aparitia, asa ca licitatia pentru noile autobuze RATB a fost blocata din nou – pe 13 septembrie. Iar de data asta nu mai este vina Gabrielei Firea, oricat de mult ne-am obisnuit sa aratam cu degetul catre greselile de management ale Primariei Capitalei. Iata cum stau lucrurile.

Comunicatul PMB referitor la licitatia pentru noile autobuze RATB:

Urmare a deciziei Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, comunicata prin incheierea nr. din 483/13.09.2017, licitatia privind achizitionarea de catre municipiului Bucuresti a unui numar de 400 de autobuze a fost suspendata pana la solutionarea de catre C.N.S.C. a contestatiilor privind documentatia de atribuire depuse pana in prezent.

Înnoirea și modernizarea parcului auto al RATB, care vor avea ca rezultat creșterea semnificativă a gradului de atractivitate al transportului public de persoane în Capitală, sunt esențiale pentru planul de acțiuni privind descongestionarea traficului și ameliorarea factorilor de mediu. Este cu atât mai regretabil că măsuri menite să contribuie direct la creșterea calității vieții bucureștenilor sunt puse în paranteză din motive birocratice.

Gabriela Firea, Primar General al Capitalei: „De un an și mai bine, practic de la preluarea mandatului, am muncit încontinuu pentru această licitație, care reprezintă un prim pas pentru modernizarea parcului auto al RATB. Din păcate, constatăm că actuala legislație le permite unor contestatari de profesie, antrenați în jungla birocratică, să hărțuiască autoritățile contractante și chiar să blocheze proceduri de achiziții publice, cum este în cazul de față. Acest lucru se răsfrânge direct asupra cetățenilor, al căror acces la un transport public în comun la parametri ridicați de siguranță și confort este restricționat pentru satisfacerea unor interese comerciale obscure și, în unele cazuri, oculte.

Nu mai putem asista pasivi la aceste practici profund dăunătoare, așa că am decis să solicităm celor în drept modificarea cadrului legislativ în domeniul achizițiilor publice, în sensul responsabilizării celor care depun contestații, respectiv prin introducerea unui termen-limită și a unui sistem de cauțiuni. În acest fel, contestatarii de bună credință și care semnalează vicii reale de procedură vor fi delimitați de cei care fac acest lucru în scopul obținerii unui beneficiu direct din participarea la licitație și nu din adjudecarea acesteia”.

Pentru cei care nu stiu inca, in hatisul asta numit sistem de achizitii publice exista o groaza de prevederi care parca au fost introduse in legislatie cu scopul de a permite contestatarilor de meserie sa blocheze procedurile prin care statul cumpara servicii sau produse. De ce? Pai, e simplu: de obicei, un contract cu statul iti e o vaca de muls pentru mult timp, basca o vaca destul de grasa si profitabila. Evident, razboiul pentru castigarea unei licitatii este cat se poate de dur. Asta in cazul in care baietii destepti care incearca puna mana pe contracte, nu reusesc cumva sa-si asigure spatele si sa castige fara emotii licitatia (desi nu vrem sa generalizam, este de obicei vorba despre acele cazuri in care o licitatie lansata nu este contestata, iar contractul este atribuit imediat singurului ofertant). Acolo unde competitia e cinstita (aici ne referim la stat, nu la firmele participante), apare galceava: orice pas spre finalizarea licitatiei este blocat prin contentastii, iar acelasi lucru se intampla si dupa ce contractul care face obiectul licitatiei a fost atribuit unui castigator. Daca vreti, putem pune pariu de pe acum ca si dupa ce licitatia va avea loc (candva…) castigatorul va fi contestat?

Cum se spune, vom lasa acest text aici, negru pe alb, pentru a ne intoarce la ceea ce spunem acum cand va fi momentul.

In concluzie, oricat de nepriceputa in treaba asta cu condusul Primariei este considerata Gabriela Firea si oricat de tare vor sari acum ca sa speculeze momentul adversarii politici dand in sus si in jos  cu”neputinta edilului sef al Bucurestiului”, tineti cont si de randurile de mai sus, pentru ca povestea cu birocratia nu are coloratura politica.

Ce inseamna totusi modificare legislativa si cum ar putea fi asta o arma cu doua taisuri

Gabriela Firea va propune, asa cum ati citit mai sus, modificarea legislatiei privind procedurile de contestare a unor licitatii. Este cat se poate de clar ca daca vrem ca sistemul de licitatii, prin care pana la urma ar trebui sa ajunga la contribuabili, sub forma de beneficii, investitiile (banii cheltuiti din bugete), sa functionze, e mai mult decat nevoie de schimbari si chiar de sanctionarea dura a celor care cred ca business inseamna “smenuri”, trucuri, tertipuri… orice, doar sa puna mana pe bani! Atentie, insa, s-ar putea sa dam din lac in put, pentru ca schimbarile legislative fara cap (sa nu uitam ca PSD-ul pare specialist in asa ceva) ar putea transforma noile legi intr-o arma cu doua taisuri: sa nu cumva sa scapam de contestatarii de meserie, dar sa dam peste coruptii de meserie din sistemul de stat care, suntem convinsi, abia asteapta portite legale sa faca un ban.

Surse: PMB / CNSC

Leave a Reply

Your email address will not be published.

5 × 3 =