Lucrări de peste 1,2 miliarde lei pentru reabilitarea și modernizarea unităților de învățământ din Sectorul 4

învățământ

Primăria Sectorului 4 anunță derularea unor lucrări ample de reabilitare, punere în siguranță și modernizare la 13 unități de învățământ, cu finanțare record prin PNRR: 1,2 miliarde de lei!

Lucrările vizează următoarele unități de învățământ:

  • Scoala Gimnazială Ienăchiță Văcărescu;
  • Școala Gimnazială Specială nr. 3;
  • Școala Gimnazială nr. 308;
  • Școala Gimnazială „George Topârceanu”;
  • Colegiul Național de Arte “Dinu Lipatti” (două corpuri de clădire);
  • Grădinița Școlii Gimnaziale nr. 96;
  • Grădinița Școlii Gimnaziale „Avram Iancu”;
  • Grădinița Școlii Gimnaziale nr. 308;
  • Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu”;
  • Școala Gimnazială „Emil Racoviță”;
  • Liceul Tehnologic de Metrologie “Traian Vuia” (sediu str. V.V. Stanciu);
  • Grădinița „Strop de rouă”.

„Lucrările se derulează simultan în toate locațiile anterior menționate și necesită un efort logistic consistent din partea tuturor persoanelor cu responsabilități pentru buna desfășurare a actului educațional și pentru respectarea interesului superior al copiilor – autorități, profesori, părinți.”, potrivit comunicatului de presă al PS4.

„Ne aflăm la debutul unui an școlar atipic, în care avem deschise ample lucrări de modernizare a infrastructurii educaționale. Este important efortul pe care îl depunem cu toții – primărie, constructori, profesori, părinți – pentru binele copiilor noștri, fapt pentru care le mulțumesc celor implicați în acest proces de aducere în normalitate a tuturor școlilor și grădinițelor din sectorul nostru!”, declară Daniel Băluță, primarul Sectorului 4.

De asemenea, primarul face un apel și pe Facebook către parinți și profesori să sprijine demersul pentru că altfel finanțarea de 1,2 miliarde de lei ar putea fi pierdută:

„Stiu că acest lucru generează disconfort, însă ne aflăm într-un moment de cotitură pentru infrastructura școlară, un moment în care avem la dispoziție suma de peste 1,2 miliarde de lei, bani accesați din PNRR și pe care am putea să-i pierdem în măsura în care, până în toamna viitoare, nu-i vom folosi pentru reabilitarea și modernizarea școlilor și grădinițelor.

Prin urmare, rog profesorii și părinții să ne fie alături în acest demers esențial pentru îmbunătățirea mediului de învățare în care se vor dezvolta copiii Sectorului 4. Pentru ei, pentru elevi, merită tot efortul pe care trebuie să-l depunem în următorul an! Așa vom dovedi faptul că suntem o comunitate unită și serioasă când este vorba despre viitorul copiilor noștri. Cu toții pot avea acces la facilități noi și moderne, precum grădinițele din imaginile de mai jos și Colegiul Național “Mihai Eminescu”, pe care le dăm în folosință pe 9 septembrie.”

Primăria mai precizează că, „în aceste condiții, unele dintre unitățile de învățământ au fost relocate în alte spații – cum ar fi, spre exemplu, Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti”, care începând cu data de 9 septembrie 2024, va funcționa în sediul din Bd. Metalurgiei nr. 89, în timp ce altele vor avea program modificat temporar (cursurile se vor desfășura în două sau în trei schimburi, în clădiri modulare montate în curțile școlilor), astfel încât lucrările să fie încheiate cât mai repede posibil, fără să afecteze semnificativ derularea procesului de învățământ.”

Conform termenelor și condițiilor asumate în cazul proiectelor derulate cu finanțare nerambursabilă obținută din PNRR, lucrările anterior menționate trebuie finalizate cel târziu în luna august a anului 2025. În caz contrar, fondurile nu vor mai fi disponibile.

Alte 6 școli și grădinițe din sectorul 4, vizate de lucrări după începerea anului școlar

Totodată, pentru alte 6 unități de învățământ preșcolar și școlar (Școala Gimnazială Mărțisor, Grădinița Mărțișor, Grădinița Ciupercuța, Grădinița nr. 4, Grădinița nr. 62, Grădinița „Pisicile Aristocrate”), au fost deja obținute finanțări nerambursabile din Planul Național de Dezvoltate Locală (PNDL), pentru reabilitare, modernizare și dotări cu mobilier și instrumente didactice de ultimă generație, lucrările urmând a începe, în condiții similare celor exemplificate mai sus, în cursul anului școlar curent.

De lucrări similare va beneficia, în perioada următoare, și Școala Gimnazială „George Bacovia”, care, la final, își va recăpăta strălucirea de odinioară, cum s-a întâmplat deja în cazul grădinițelor „Piticot”, „101 Dalmațieni”, „Floare Albastră” sau Colegiul Național „Mihai Eminescu”, unități proaspăt reabilitate și modernizate, unde copiii își vor relua cursurile în clădirile de bază, începând cu 9 septembrie.

Pentru alte 12 unități de învățământ școlar și preșcolar, Sectorul 4 va depune solicitări de finanțare prin Programul Operațional Regional (POR), iar în cazul altor 16 astfel de clădiri, care adăpostesc școli și grădinițe, au fost efectuate, în cursul verii, operațiuni de reparații locale pentru ca anul școlar să înceapă în condiții normale de lucru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

2 × 2 =