Lucrarile pentru extinderea Magistralei 2 in zona de sud, dupa Linia de centura, vor incepe in 2023!

Metrorex anunta, pe site-ul companiei, ca ieri, s-a semnat la sediul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, Protocolul de Cooperare si Colaborare dintre Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, Societatea de Transport cu Metroul Bucuresti “Metrorex ” S.A., Judetul Ilfov – Consiliul Judetean, Sectorul 4 al Municipiului Bucuresti si Compania Nationala de Cai Ferate “C.F.R.” S.A., avand ca obiect extinderea Magistralei 2, Pipera – Berceni in zona de sud, dupa Linia de centura.

“Pentru imbunatatirea conditiilor de transport si cresterea mobilitatii in zona de sud – est a municipiului Bucuresti, Primaria Sectorului 4 impreuna cu Consiliul Judetean Ilfov au initiat discutii cu Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, Metrorex S.A. si C.F.R. S.A. pentru extinderea Magistralei 2 de metrou, dupa Linia de centura, in continuarea statiei (noi) de metrou Tudor Arghezi. De mentionat faptul ca statia de metrou Tudor Arghezi, aflata intr-un stadiu avansat in ceea ce priveste partea de structura si calea de rulare, a fost realizata in urma asocierii dintre Metrorex S.A. (cu acordul M.T.I.) si Primaria Sectorului 4 pentru introducerea in exploatare comerciala a liniei tehnologice care leaga magistrala 2 de metrou cu infrastructura feroviara din jurul Bucurestiului.”, se arata in comunicatul de presa al Metrorex.

Informatii legate de finantare. Sau, mai exact, cine suporta consturile proiectului?

Conform informatiilor publicate de catre Metrorex, finantarea activitatilor rezultate din Protocol se va realiza dupa cum urmeaza:

  • Costurile cu studiile de prefezabilitate si fezabilitate vor fi suportate in mod egal de catre Consiliul Judetean Ilfov si Consiliul Local Sector 4, prin virarea a 50% din valoarea contractului de catre CJ Ilfov in bugetul sectorului 4 al Municipiului Bucuresti, dupa inregistrarea facturilor si documentelor justificative aferente contractelor;
  • Sustinerea costurilor cu exproprierile, costurilor cu elaborarea proiectului tehnic si a costurilor pentru executia lucrarilor se va stabili, prin act aditional la Protocol, in functie de valorile rezultate in urma elaborarii studiului de fezabilitate;
  • Includerea asocierii/parteneriatelor rezultate in urma Protocolului in categoria beneficiarilor eligibili pentru finantarea investitiei atat din fonduri europene nerambursabile cat si din alte surse de finantare identificate;
  • Valoarea totala a investitiei va rezulta din documentatia aferenta studiului de fezabilitate/proiectului tehnic dupa indeplinirea obiectului asocierii, toata infrastructura aferenta obiectivului (cale de rulare, statie de metrou, etc) va intra in proprietatea publica a statului si va fi concesionata Metrorex.

Magistrala 2 asigura transportul pentru peste 6 milioane de calatori pe luna

Magistrala 2 de metrou realizeaza o legatura intre zona de sud – est, zona centrala si zona de nord a municipiului Bucuresti, asigurand transportul a aproximativ 6 milioane de calatori/luna (in perioada de dinainte de pandemia de Covid – 19), ceea ce reprezinta aproximativ 40% din numarul total al calatorilor care utilizau sistemul de transport cu metroul.

Magistrala 2 are o lungime de 19,9 km de cale ferata dubla, un numar de 15 statii (inclusiv noua statie de metrou Tudor Arghezi aflata in constructie), un depou, un parc de exploatare de 25 de trenuri de generatie noua, asigurand un interval minim de circulatie intre trenuri la ora de varf de trafic de 3 minute.

“Documentul semnat ieri va sta la baza tuturor procedurilor pe care le vom derula in perioada imediat urmatoare, astfel incat in partea a doua a anului 2023, sa putem incepe efectiv lucrarile de prelungire a liniei de metrou M2 pana in comuna Berceni. Le multumesc tuturor oamenilor din aceste institutii care au inteles ca se poate si ca nimic nu este imposibil atunci cand in joc este interesul oamenilor. Colaborarea noastra cu institutiile mentionate mai sus a fost intotdeauna impecabila si sper sa fie un model si pentru alte autoritati!”, a declarat si primarul sectorului 4, Daniel Baluta.

SURSA: Metrorex

FOTO: Facebook Daniel Baluta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

17 − four =