Despre scandalul între primarul Sectorului 4 și primarul General, din cauza refuzului lui Nicușor Dan de a aviza demararea de urgență a lucrărilor de consolidare pentru planșul Unirii, zonă încadrată de experții primăriei Sectorului 4 în gradul V de risc, am scris chiar recent, iar articolul în puteți parcurge AICI. În același timp, avem și replica primarului General la anunțul făcut de Daniel Băluță.
„Astăzi, ar fi trebuit să vă anunț că începem lucrările de refacere a planșeului vechi de 100 de ani de la Unirii, de peste râul Dâmbovița. Lucrări necesare pentru a pune în siguranță centrul Capitalei, aflat într-o stare avansată de degradare, cu zone în pericol de prăbușire.
Luând însă act de refuzul public și ferm al Primarului General de a recunoaște pericolul public pe care îl reprezintă astăzi Planșeul Unirii și de refuzul acestuia de a da undă verde pentru începerea de îndată a lucrărilor necesare și solicitate de instituțiile statului român, îngrijorate de degradarea continuă și avansată a planșeului, în ciuda faptului că proiectul tehnic este finalizat, iar finanțarea lucrărilor este asigurată de Guvernul României, în calitate de primar al Sectorului 4, fac, cu regret, următorul anunț:
Am inițiat procedura de denunțare a Protocolului de asociere încheiat cu Primăria Municipiului București, prin Administrația Străzilor, pentru realizarea lucrărilor de refacere totală a Planșeului Unirii.
În acest fel, planșeul de la Unirii se va întoarce în administrarea Primarului General, cel care a blocat lucrările necesare pentru a elimina cât mai rapid pericolul pentru zecile de mii de oameni care tranzitează în fiecare zi zona.
Proiectul de hotărâre va fi supus spre aprobare în ședința Consiliului Local Sector 4 și va sta la baza rezilierii contractelor de finanțare și de execuție a lucrărilor de refacere a Planșeului Unirii.
Săptămâna trecută, mi-am asumat public un termen de 10 zile pentru a obține toată documentația necesară autorizării lucrărilor de refacere a planșeului, declarat de către experți, pericol public. Am răspuns cu bună-credință, oferind concluziile cele mai recente ale experților, conform clarificărilor și solicitărilor Primarului General.
Am făcut un apel public către Primarul General de a debloca procedura de autorizare a lucrărilor, pentru ca acestea să poată începe de urgență, așa cum experții solicită.
În ciuda acestor demersuri, Primarul General nu recunoaște pericolul public pe care experții l-au confirmat la Planșeul Unirii și refuză să autorizeze punerea în siguranță a Pieței Unirii, în regim de urgență.
În astfel de condiții, oricât de mult ne-am dori noi să eliminăm pericolul din centrul orașului, nu putem să încălcăm legea și să forțăm începerea lucrărilor la planșeu, fără semnătura Primarului General.
Pentru că Primarul General refuză să ne lase să lucrăm, îi rămâne întreaga responsabilitate privind riscurile la care îi expune pe oameni, prin lipsa sa de acțiune.
Țin să mulțumesc pe această cale presei, tuturor jurnaliștilor care au coborât, înfruntând riscurile din subteranul Planșeului Unirii. Imaginile lor confirmă degradarea continuă a acestei infrastructuri critice. Pericolul este real și nu trebuie să fii expert ca să înțelegi că podul acesta vechi de aproape 100 de ani trebuie refăcut de urgență.
Mulțumesc, de asemenea, Guvernului României și premierului Marcel Ciolacu pentru înțelegerea situației urgente în care ne aflăm și pentru alocarea fondurilor necesare înlăturării rapide a pericolului din Piața Unirii.
Primăria Sectorului 4 va continua să se implice în dezvoltarea Capitalei, în limitele atribuțiilor legale, pentru a o transforma într-un oraș la standarde occidentale, fie că vorbim de extinderea rețelei de metrou, de spitale, de proiecte de fluidizare a traficului sau de regenerare urbană.”
“Da, am citit si eu declarația, pare o declarație emoțională. Dacă ea se concretizează, evident că preluăm și cu puternica speranță de a primi și banii (banii de la Guvern necesari lucrărilor – n.r). În ipoteza în care această intenție se materializează (Sectorul 4 renunță la proiect – n.r.) în primul rând e logic să ne predea toate expertizele și toată dicumentația pe care le-au făcut deja, pentru a nu o lua de la zero, apoi avem nevoie de acea finanțare pe care Guvernul a alocat-o către Primăria Sectorului 4 și cu proiectul tehnic, așa cum este el – o să ne mai uităm să vedem dacă este în regulă – și cu acel proiect tehnic ne vom duce și vom lua avizele. Și probabil că în două – trei luni vom lua avizele și vom putea emite autorizațiile.”
Întrebat de jurnaliști dacă renunțarea la proiect de către Sectorul 4 va atrage de la sine și anularea expertizelor făcute deja, având în vedere că este vorba despre bani europeni, Nicușor Dan a explicat:
“În primul rând, nu sunt bani europeni, sunt bani din Anghel Saligni. Nu, o expertiză este o expertiză, ea atestă o situație de fapt, poate să fie folosită de oricine. Scurta discuție tehnică a fost pe marginea certificatului de urbanism, pentru că o parte din avizele care au fost luate de Primăria Sectorulu 4 au fost luate de pe un certificat de urbanism emis de Primăria Sectorului 4 pe o intenție din acel certificat și în momentul în care noi am emis un nou certificat, am solicitat ca avizatorii să se pronunțe pe soluția avizată de noul certificat. Asta e o chestiune tehnică cu privire la avize, dar în ceea ce privește expertizele și în ceea ce privește finanțarea nu este nicio problemă.”
Întrebat de jurnaliști și dacă Primăria Generală poate susține finanțarea necesară preluării proiectului consolidării planșeului Unirii de la Sectorul 4, în cazul în care Guvernul va refuza să acorde banii PMB, Primarul General a declarat:
“În acest moment Primăria Capitalei nu are 100 de milioane de lei, în mod clar. Mie mi se pare absurd, dar vorbim pe ipoteze. Prima ipoteză este că ce a spus domnul Băluță se materializează (renunțarea la proiect – n.r.). În această ipoteză, mi-e greu să cred că Guvernul poate să spună – dau banii ăștia pentru că e urgent pentru primăria Sectorului 4, dar nu dau banii ăștia pentru că nu e urgent la Primăria Capitalei. Să zicem prin absurd că zice treaba asta, ceea ce eu nu cred că se poate întâmpla, atunci ne vom uita cu atenție care sunt acele măsuri urgente provizorii de a sprijini anume elemente și nu a face toată lucrarea, astfel încât să fim în siguranță”.