Nicusor Dan: “Bugetul Capitalei, injumatatit in 2022 fata de anul acesta”. Edilul face un apel catre Guvern si Parlament

Daca era cineva care spera ca macar anul viitor situatia Capitalei per general sa se imbunatateasca, iar lucrurile promise de actualul primar sa devina realitate, ei bine, se pare ca previziunile spun exact opusul. Iar previziunile vin chiar de la primarul Nicusor Dan care a facut astazi cateva declaratii pe marginea situatiei cu care se va confrunta Municipalitate anul viitor. De data asta e greu sa spui ca primarul este de vina pentru ceea ce se intrevede, pentru ca vorbim despre bugetul Capitalei pentru 2022, unul care va ramane tot de 10 miliarde de lei, din care doar 4 miliarde merg spre PMB, iar restul catre sectoare. Mai rau este ca, dupa cum spune edilul Nicusor Dan, din cele 4 miliarde de lei, 3 miliarde vor reprezenta subventii. Cu alte cuvinte, doar un miliard de lei va fi dedicat investitiilor (strazi, semafoare, spitale, teatre, iluminat public etc.). Adica jumatate din cat a fost in 2021!

„Declaratia de presa de astazi este foarte importanta. Pentru ca aşa cum arata proiectul de buget national in acest moment, veniturile reale ale Primariei Municipiului Bucuresti in anul 2022 vor fi la jumatate din veniturile reale ale Primariei Municipiului Bucuresti în 2021, ceea ce va pune Primaria Municipiului Bucuresti in imposibilitatea de a asigura serviciile publice pe care le are in atributii. Nicio institutie nu poate sa functioneze cu un buget la jumatate. Va aduc aminte ca exemplu in criza din 2010, Romania a fost constransa sa reduca salarii in mod semnificativ, avand mari probleme, in condiţiile in care a avut o scadere de 10%, nicidecum de 50%, cum, din pacate, se preconizeaza pentru PMB in 2022.

Situatia este exemplificata de graficul din imaginea de mai jos:

 

Practic, mai spune Nicusor Dan, bugetul real al PMB dedicat investitiilor va fi in 2022 la jumatate fata de anul acesta, adica un miliard in loc de doua miliarde.

“Vreau sa subliniez ca in 2021 am facut reduceri masive ale costurilor pentru a ajunge la un echilibru in acesta institutie. Va aduc aminte ca am inchis companii (municipale – n.r.), am disponibilizat 2.700 de oameni, am taiat cheltuieli inutile si am dus banii catre acele cheltuieli care sunt necesare pentru un oras. E prima data cand am platit integral subventia la termie la nivelul Primariei Municipiului Bucuresti. Cu aceste taieri am ajuns la bugetul real pe 2021, adica 2 miliarde de lei”, a spus Nicusor Dan.

Edilul a mai precizat ca fata de aceasta situatie a propus doua solutii:

“O solutie este ca statul sa ajute Bucurestiul si toate celelalte localitati care au sisteme centralizate de incalzire astfel incat o parte din suma de 3 miliarde subventii sa fie suportata de la stat. O alta solutie este ca suplimentul de subventie la termie sa fie impartit echitabil intre primaria Capitalei si sectoare pentru ca, cu toata simpatia pe care o am pentru primariile de sector, administram aceeasi oameni”.

Nicusor Dan spune ca deja ambele solutii au fost propuse ministrului de Finante, dar “din pacate, nu am gasit deschiderea necesara”, asa ca niciuna dintre aceste solutii nu se regaseste in proiectul de buget national pe anul 2022.

“Solicit si Guvernului si Parlamentului in aceste doua zile care au ramas de dezbatere a bugetului national sa opereze acele modificari in bugetul national astfel incat Primaria Municipiului Bucuresti sa poata asigura serviciile publice pe care le are in atributie si sper sa gasim intelepciunea la nivelul Guvernului, cat si la nivelul parlamentarilor astfel incat sa putem sa operam acele modificari de buget de care bucurestenii au nevoie”, a mai spus primarul general.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

20 − 7 =