Nicusor Dan: “In ultimii ani, urbanismul din Bucuresti a fost o golanie” – edilul vrea sa suspende pentru doi ani TOATE PUZ-urile de sector!

PUZ-urile de sector

Se anunta un adevarat razboi de gherila urbana in Bucuresti, intre Primaria Capitalei si o parte din primariile de sector. Nicusor Dan va propune maine, in sedinta de Consiliu General, suspendarea, timp de doi ani, a Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ) ale primariilor de sector. Doi dintre primarii din Bucuresti au reactionat deja la anuntul primarului general.

“O spun foarte direct: în ultimii ani, urbanismul din București a fost o golănie, care a costat scump orașul și locuitorii săi. Am hotărât, de aceea, să introduc pe ordinea de zi a ședinței CGMB de vineri proiectele de hotărâre pentru suspendarea pe doi ani a PUZ-urilor de sector din Capitală”, a scris, ieri, intr-o postare pe Facebook, primarul General.

Potrivit lui Nicusor Dan, principala problema pe care Planurile Urbanistice Zonale aprobate de sectoarele din Bucuresti au generat-o de-a lungul timpul este legata de distrugerea a sute de hectare de spatiu verde, ceea ce are un efect direct asupra sanatatii bucurestenilor. De asemenea, primarul Capitalei sustine ca PUZ-urile de sectoare impiedica inclusiv dezvoltarea infrastructurii orasului.

Nicusor Dan: “E de menționat de asemenea că două dintre aceste PUZ-uri (PUZ sector 3 și PUZ sector 6) au fost deja anulate de justiție, în primă instanță, instanța apreciindu-le ilegale.

După ce aceste PUZ-uri de sector vor fi suspendate de către CGMB, și am încredere că majoritatea din Consiliul General al Capitalei așa va vota, vom reveni la un regim echilibrat de dezvoltare a Bucureștiului, bazat pe Planul Urbanistic General (PUG). Pe perioada de suspendare a PUZ-urilor, ne vom ocupa de actualizarea acestui PUG, astfel încât el să reflecte realitățile urbane ale momentului, menținând în același timp spațiile verzi ale Capitalei. Prin urmare, orice autorizație de construcție și orice certificat de urbanism se vor emite în continuare prin aceeași procedură, doar că autoritățile locale se vor raporta la PUG și nu la PUZ-uri. De asemenea, orice construcție deja începută, pe baza reglementărilor în vigoare, va putea continua, pentru că legislația nu acționează retroactiv, ci doar pentru viitor.”

Potrivit informatiilor care circula in media inca de la inceputul acestei saptamani si care, iata, au fost confirmate ieri oficial de catre primar, proiectul de hotarare pe care il va propune Nicusor Dan in sedinta de maine implica blocarea pentru doi ani de zile a tuturor PUZ-urilor sectoarelor, cu exceptia sectorului 1.

In acest context era clar ca macar o parte dintre primarii de sectoare vor reactiona la initiativa lui Nicusor Dan. Si se pare ca decizia acestuia va genera un adevarat razboi intre primaria Capitalei si primariile de sector.

Primul care a replicat a fost primarul Sectorului 3, Robert Negoita, tot printr-o postare pe Facebook, spune ca, din contra, “o astfel de inițiativă (cea a lui Nicusor Dan – n.r.), va bloca ani de zile dezvoltarea Capitalei“:

“Spun pe șest pentru că este absolut anormal ca o astfel de inițiativă, care va bloca ani de zile dezvoltarea Capitalei, să fie întreprinsă fără o minimă dezbatere publică, fără un minim dialog măcar cu colegii, primarii de sectoare, ale căror comunități vor fi în mod direct afectate. Ori, actualul primar general strecoară o astfel de propunere pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului București și vrea ca în câteva zile să antameze viitorul Capitalei pe mulți ani de aici încolo.

Ca să înțelegem cu toții despre ce este vorba, trebuie spus din capul locului că aceste PUZ-uri (Planuri Urbanistice Zonale), pe care sectoarele le-au aprobat în ultimii ani, există dintr-un singur motiv: pentru că Primăria Generală nu a fost în stare în ultimii 20 de ani să-și facă treaba, indiferent de numele primarului general. Adică să fie în stare să elaboreze și să adopte un PUG (Plan Urbanistic General) unitar, așa cum ar fi fost normal. Există unul, doar că are 20 de ani… (…) Ori, să vrei să anulezi tot ce există și să nu pui nimic în locul lor, mi se pare… noaptea minții. (…) Înțelegeam demersul actualului primar general dacă în paralel cu anularea PUZ-urilor de sectoare ar fi avut pregătit, la următorul punct pe ordinea de zi în Consiliul General, PUG-ul, unul nou, nu cel de acum 20 de ani, astfel încât să pui ceva în loc, să nu lași gol și să ne arunci zeci de ani în urmă.

Dar nu, actualul primar general vrea să blocheze totul vreme de câțiva ani buni de aici încolo.”, scrie primarul de la sectorul 3.

Nu este singurul edil de sector care considera ca decizia lui Nicusor Dan este nepotrivita. Un val de nemultumire vine si la actualul primar al sectorului 5 (fost primar al sectorului 4), Cristian Popescu Piedone. pe pagina de Facebook a primariei sectorului 5, C.P. Piedone spune ca:

“Nimic nu este perfect, dar totul este perfectibil, în condițiile legii. Primele fraze ale referatului de specialitate (referatul legat de PUZ-urile sectoarelor – n.r.) sunt niște afirmații general valabile referitoare la domeniul urbanismului, dar concluzia din final, pentru care îți trebuie maximum de tupeu, este una halucinantă: neagă exact ce a afirmat anterior.

Primăria Generală nu este împiedicată de nimic, dar absolut nimic, (cu excepția interesului de a nu avea nicio reglementare și să fie toți cu mâna întinsă la “mila” semnatarilor) să facă o documentație PUG prin care să corecteze așa-zisele nereguli ale PUZ-ului Sectorului 5. Spun “așa-zisele” deoarece TOATE argumentele invocate sunt neadevăruri.”

Totusi, trebuie mentionat faptul ca primarul general pare de neclintit. In aceeasi postare in care isi argumenteaza decizia privind suspendarea PUZ-urilor, Nicusor Dan avertizeaza: “Indiferent de presiuni, nu voi ceda și voi face ceea ce trebuie pentru apărarea sănătății bucureștenilor și pentru corecta dezvoltare urbanistică a Capitalei.” In acelasi timp, edilul a delcarat foarte clar, ieri seara, intr-o interventie la Digi24, ca suspendarea PUZ-urilor produce doar efecte pentru viitor. mai concret, autorizatiile de construire eliberate deja si care sunt puse in executare pana la data intrarii in vigoare a hotararii de consiliu raman valabile!

De la sectorul 4 nu am observat, cel putin pana la ora redactarii acestui material, nicio reactie pe subiect. In schimb, Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, sustine initiativa lui Nicusor Dan, afirmand, pentru Spotmedia.ro, ca a contribuit personal la o actiune prin care a cerut anularea partiala a PUZ coordonator (detalii AICI).

Ciprian Ciucu, primarul de la sectorul 6, este ceva mai rezervat. Acesta a declarat, tot pentru Spotmedia.ro, ca are nevoie de mai multe informatii privind implicatiile si efectele suspendarii PUZ pentru o perioada de doi ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

3 − 1 =