Mirajul numit Popești-Leordeni și capcanele care te pândesc dacă alegi să te muți aici și nu te documentezi

POPESTI LEORDENI

Extinderea Popești-Leordeni, devenit oraș la mijlocul anilor 2000, este un exemplu clar de „așa nu” în materie de urbanism. O spun majoritatea celor care au făcut un pas curajos și au cumpărat un apartament într-unul dintre sutele de blocuri construite aici în ultimii 10 – 15 ani. Traficul rutier este sufocant, pietonii tânjesc după trotuare, canalizarea este atât de prost făcută încât apa de ploaie nu prea are unde să se scurgă, nu există parcuri sau mijloace de agrement (orașul nu are nici măcar un mall…), numărul unităților de învățământ este o glumă în raport cu cei peste 100.000 de locuitori cu acte sau fără ai orașului etc. Lista poate continua cu riscul extrem de mare de incendii incontrolabile din cauza aglomerării de blocuri și lipsei de acces a mașinilor de pompieri, o realitate pentru care unii ar trebui să înfunde pușcăria mulți ani. Dar, în fine, o să spuneți că suntem noi răi, așa că vom cita în continuare dintr-un articol publicat pe platforma prinpopești.ro, un fel de ghid de la A la Z al orașului Popești-Leordeni, intitulat „Iata ce trebuie sa stii inainte de a te muta in Popesti-Leordeni”:

„Bucurestiul nu mai este cum era acum 20 de ani, a devenit mai neincapator, sau poate ne-am schimbat noi si ne dorim o modificare in viata noastra. Multi ajungem in Popesti-Leordeni direct din capitala, in cautare de mai mult spatiu, poate o curte cu un fir de iarba, sau poate mai multa liniste. Dar inainte sa faci acest pas iti facem cunoscute cateva aspecte de care te vei lovi in Popesti-Leordeni:

Nu tot ce zboara se si mananca. De prea multe ori agentii  imobiliari ne dau diverse ponturi care sa ii ajute sa vanda mai repede, dar de cele mai multe ori acestea se dovedesc a fi false. ‘Din Popesti pana in centru faci 15 minute.’ Stim cu totii ca nici macar acum 10 ani cand locuitorii Popestiului erau mai putin numerosi, nu reuseai sa atingi recordul de 15 minute pana la Unirii, poate doar pe timpul noptii atunci cand traficul este redus. O aproximare reala ar fi ca dimineata se face in jur de 40-45 de minute din Popesti pana la Unirii.

Nivelul civilizatiei nu este cel la care te-ai asteptat. Da, am spus-o, facand o comparatie cu alte zone din Ilfov, pot spune ca vecinii nostri nu sunt tocmai cele mai educate persoane atunci cand vine vorba de traiul in comunitate. Si aici vorbim despre aruncat gunoaie, petreceri cu artificii si muzica lautareasca peste orele de liniste, parcatul haotic al masinilor, bun simt si exemplele pot continua.

Furturile din locuinte sunt foarte frecvente. Nu trece zi sa nu aud cum ca unui popestean i s-a furat bicicleta de pe scara blocului, sau ca hotii au intrat in ziua mare in casa si au furat bunuri de valoare. Deci daca te muti in Popesti, mare atentie la lururile personale!

Aglomeratia urbana este aproape de nivelul maxim. Vedem cu totii ca de la an la an apar noi blocuri ca ciupercile dupa ploaie. Orasul Popesti-Leordeni nu suporta dezvoltarea pe care a avut-o in ultimul timp pentru ca are practic infrastructura unui sat, drumurile sunt ingusete, putine si practic la orele de varf abia mai poti iesi sau intra in orasel. Canalizarea este subdimensionata iar atunci cand ploua nu de putine ori, zone centrale din Popesti se inunda total.

Nu te juca cu focul, la propriu. Ce vreau sa spun este ca am vazut diferite situatii cand o casa a luat foc iar din cauza strazilor foarte inguste si ticsite de masini parcate pe orice petec de teren liber, autoutilitara de pompieri nu reusea sa ajunga la incendiu.

Trotuarele sunt la mare cautare. Poate ca esti viitoare mamica si te gandesti sa iti plimbi copilul pe jos pana la gradinita sau chiar la market, trebuie sa ai in vedere ca pentru a ajunge in siguranta la destinatie trebuie sa fii un bun acrobat. Trotuarele lipsesc sau sunt foarte inguste, iar atunci cand exista se gaseste cate o masina sa parcheze pe dos.

Bineinteles ca exista si multe aspecte pozitive in Popesti, iar aici as puncta faptul ca vad la copilul meu ceea ce simteam in copilarie atunci cand ne strangeam cu toti in fata blocului. Stiam pe nume fiecare vecin si eram o mare familie. Pot spune ca in Popesti am regasit acest sentiment, oarecum sters de anii de chirie din  Bucuresti.

Cred ca cel mai important aspect este legatura cu metroul, magistrala Dimitrie Leonida/IMGB. Daca folosesti metroul in detrimentul masinii personale, atunci apropierea de metrou este un mare plus.

Daca iti doresti sa mananci produse BIO cat mai des, poti profita de fructele si legumele luate direct de la tarani. Un mare avantaj este ca poti comanda chiar la usa casei lapte de vacuta adevarata, fructe si legume de toate felurile, pana si pui crescuti ca pe vremuri.

Ar fi multe de povestit dar cu siguranta voi reveni asupra subiectului intr-un articol viitor.

Pana atunci, enjoy Popesti-Leordeni:)”

SURSĂ: PRINPOPESTI.RO

Leave a Reply

Your email address will not be published.

three × five =